Структурата на плацентата влияе върху продължителността на бременността

 


http://image.nauka.bg/news/bio/bremenost.jpgДевет-месечната бременност при хората е повлияна от структурата на плацентата, според ново проучване върху еволюцията на репродукцията на бозайниците.

Проучването проведено от университетите в Дърам и Рийдинг, показва че бебета растат два пъти по-бързо в утробите на някой бозайници в сравнение с други. Разликата в темпа на растеж изглежда се дължи на структурата на плацентата и начина, по който се свързват плода и майката.

Проучването е открило, че колкото по-близка е връзката на тъканите на майката и плода, толкова по-бързо расте бебето и толкова по-кратка е бременността. Откритието помага да се обясни защо хората, чиито плаценти не формират комплексните мрежоподобни структури като при кучета и леопардите, имат относително дълга бременност.

Структурата на плацентата е изненадващо различна при различните бозайници, въпреки че изпълнява еднаква функция при всички тях. Учените казват, че при някой бозайници плацентата е много нагъната, създавайки по-голяма повърхност и повишавайки темпа на прехвърляне на хранителни вещества от майката към бебето.

www.sciencedaily.com
Превод: Боян Василев


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: