Странни, продълговати черепи разказват как българки са сключвали политически бракове

 

BAVARIAN STATE ARCHAEOLOGICAL COLLECTION
BAVARIAN STATE ARCHAEOLOGICAL COLLECTION

В няколко баварски селища, населени предимно със синеоки блондинки, останки от десетина жени с тъмни коси и очи и необичайно издължени черепи няма как да не направят впечатление.

Ново изследване на ДНК показва, че тези жени, чиито черепи са открити в местните гробници, идват от земите на Румъния и България, сключили са така наречените „церемониални бракове” с цел скрепяване на съюза между тях и принадлежат към висшата за времето си класа. Изследването среща и много противници.

“Това е едно от най-странните неща, които съм чел и не бих повярвал в него”, казва Израел Хершковиц, антрополог в университета в Тел Авив (Израел), специалист по древна човешка анатомия.

Останките, които се датират около 500 г. н. е., принадлежат към вида на продълговатите черепи, открити в средновековните гробници на Европа и Азия. Така наречените „баварски черепи” са открити заедно с други, нормално оформени черепи, през 60-те години на миналия век в шест днешни южногермански града, разположени по поречието на река Дунав. Малко се знае за тяхната история и за начина, по който са били удължени. Любопитен да узнае произхода на “черепите-кули”, антропологът и популационен генетик Йоахим Бургер от университета “Йоханес Гутенберг” в Майнц (Германия) започва да изследва тяхнaтa ДНК.


РЕКЛАМА:

***

Бъргър и колегите му сравняват ДНК от откритите малки костни фрагменти с тези на съвременните популации в цяла Европа и Азия. Пробите от 10 мъже и 13 жени с нормални черепи максимално съвпадат с тези на съвременните жители в Централна и Северна Европа. Става ясно, че те са били на хора с руси коси и сини очи. Но ДНК пробите на 13-те жени с продълговати черепи разказа друга история. Гените на тези жени съвпадат с тази на днешното население в Югоизточна Европа, по-специално на България и Румъния, и личи, че те са били тъмнооки и тъмнокоси, съобщават изследователите в Сборника на Националната академия на науките.

Но как тези жени са се сдобили със специфичните удължени черепи? Бургер има теория – изкуствена черепна деформация. Практиката, в която черепите на кърмачетата са многократно стягани, за да израстват главите им в определената продълговата форма, е типична за целия древен свят и особено за Централна Азия, където се практикува от номадските племена на хуните. В Европа, където най-ранните доказателства са от земите на Румъния през втори век, практиката е била също толкова обичайна при мъжете, колкото и при жените.

Но дисбалансът между половете в баварските гробници е силен. Бургер отбелязва, че тъй като ритуалната деформация е отнемаща много време процедура, вероятно се е практикувала само при децата на богатите. Може да се окаже, че високопоставените момичета от Югоизточна Европа са пътували до Бавария и са се омъжвали там, за да подкрепят политическия съюз в региона, обяснява ученият. Не е известно обаче дали баварските принцеси са се омъжвали на Изток със същата цел.

Хершковиц не оспорва изводите от генетичните анализи, но прави други предположения. От една страна, той не е убеден, че черепите са били деформирани умишлено. Черепите на бебетата могат да бъдат неволно удължени, ако са в допир с твърди дървени повърхности или децата са били закрепвани към нещо твърдо с цел пренасяне. От друга страна, той изтъква, че когато древните племена сключват бракове по политически причини, това включва само един или двама души. Би било изключително необичайно да се изпратят повече от десет жени от едно поколение, казва Хершковиц.

Бургер контрира, че в отделните изследвани села са открити само по няколко женски продълговати черепа. Така че, ако всяко село е било отделна политическа единица със свои съюзници, теорията за политическите бракове остава в сила. Що се отнася до това дали черепите са били деформирани умишлено, Бургер изтъква, че би било необичайно съвпадение, ако всички жени с характерните продълговати черепи се окажат с различно потекло от останалото население.

 

Превод: Мария Петрова

Източник: Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: