Странна миниатюрна галактика обикаля Млечния път

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2
Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2

Никой не знае защо мъничката, бледа галактика Segue 1 се намира толкова близо до Млечния път и обикаля около него. Но сега, за първи път, астрономите са извършили точни изчисления на движенията ѝ и могат да направят някои предположения.

През последното десетилетие телескопите ни станаха достатъчно мощни, за да започнем да забелязваме един нов клас малки галактики. Те са много компактни и се намират някъде между кълбовидните звездни купове и галактиките джуджета.

Наричат се свръх-бледи сфероидални галактики джуджета и Segue 1 е първата открита такава през 2006 година с помощта на данните от Sloan Digital Sky Survey. Статията, която описва откритието, е публикувана през 2007 г.

Галактиката е пълна с остаряващи или много стари звезди, датиращи от ранната Вселена.

Има ниско съдържание на метали, което е характерно за много старите космически обекти – във Вселената металите не са били разпространени, докато едно или две поколения звезди не са се превърнали в свръхнови, отделяйки тежки метали при смъртта си.


РЕКЛАМА:

***

Segue 1 притежава яркостта на едва 300 слънца. Много по-слаба от типичния кълбовиден куп, за какъвто първоначално са я взели.

Всъщност, астрономите все още не са напълно сигурни дали не е кълбовиден куп – изглежда разликата се крие в историята на формиране на обекта.

Екипът искал да разбере две неща: дали Segue 1 е галактика джудже или кълбовиден куп и как точно се е озовала в орбита около Млечния път, на разстояние едва 75 000 светлинни години.

Учените използвали данни от Sloan Digital Sky Survey и Large Binocular Camera, за да изчислят точното движение на Segue 1. И открили, че тя обикаля Млечния път веднъж на 600 млн. години.

Segue 1 е едновременно много близо до нашата галактика, но и твърде далеч, за да става дума за приливно разрушаване на звезден куп, който да е бил на косъм от унищожение, под действието на гравитацията на Млечния път.

Това означава, че е по-вероятно да спада към категорията на галактиките, което подкрепя предходни открития, според които, въпреки че съдържанието на метали в галактиката е малко, в нея има значително количество желязо, което е нехарактерно за кълбовиден куп.

Но как се е озовала там? Това все още не е ясно. Изследователите са стигнали до два възможни сценария.

От тях, по-малко вероятният е, че Segue 1 е била сателит около друга галактика. Тя се е сляла с Млечния път преди около 12 млрд. години и Segue 1 е останала сама.

Знаем, че това е възможно, защото Млечният път със сигурност се е сливал с много други галактики в миналото. Астрономите го знаят, заради „гънките”, които тези сблъсъци са оставили след себе си.

Segue 1 няма връзка с нито едно от тези известни сливания, но е напълно възможно астрономите да не знаят за всяко от тях.

По-вероятният сценарий е, че Segue 1 просто се е носила из космоса, докато един ден, преди 8 млрд. години, тя попаднала в орбита около Млечния път.

Бъдещи наблюдения и анализи може да помогнат за по-доброто характеризиране на Segue 1, но засега мъничето си остава просто един невероятно странен галактически съсед.

Статията е публикувана в The Astrophysical Journal.

Превод: Росица Ташкова

Източник: ScienceAlert