Стивън Хокинг затръшна вратата под носа на Бог

Осъществяване на смисъла на Мултивселената или защо Стивън Хокинг затръшна вратата под носа на Бог

от Питър Галисън

 

Какво ново може да ни каже за Бог книгата на Стивън Хокинг „Великият дизайн”?

Религиозни конфликти избухват в Близкия Изток, в Югоизточна Азия и в Централна Азия. Малка странна секта заплашва да изгори Корана, а световните лидери реагират. Вие може и да не мислите, че религиозните конфликти могат да бъдат подбудени от вестникарските заглавия или заглавието на една книга, посветена на астрофизичен дебат. Помислете отново!


РЕКЛАМА:

***

Неотдавна вестник „London times” посвети голяма част от първата си страница за възвестяване на факта, че „… според астрофизика Стивън Хокинг, Бог не е създал Вселената. Големият взрив е бил неизбежно следствие от законите на физиката.”

Всеки автор на книга би завидял на Хокинг и Млодинов за вниманието, оказано на книгата им „Великият дизайн” от страна на архиепископа на Кентърбъри, на главния равин на Великобритания и на председателя на Съвета на мюсюлманите във Великобритания. И тримата търсят теоретични „оръжия”, които да им помогнат да окажат отпор на мнението на двамата физици, които в своята обща книга разколебават вярващите относно съществуването на Бог.


Европейска нощ на учените 2022 г.: