Търсене
Close this search box.

Стивън Хокинг – доказателството за силата на човешкия дух

Стивън Хокинг – доказателството за силата на човешкия дух

Стивън Хокинг – доказателството за силата на човешкия дух

Стивън Хокинг – доказателството за силата на човешкия дух


Направи дарение на училище!***

 

Автор: Айтен Кязимова

Професор Стивън Уилям Хокинг е английски астрофизик и автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, а най-популярната „Кратка история на времето“ му спечелва международна известност. Занимава се с космология и квантова механика и е известен още и като популяризатор на науката.

Когато на 8 януари 1942 г. се ражда Стивън Хокинг, той е напълно нормално момче, което не проявява никакви особени дарби. Къщата на родителите му се намирала в северен Лондон, а когато е на 11 години се преместват в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. Поради липса на специалност математика, той е приет да учи физика в Оксфордския университет, въпреки желанието си да се занимава с точни науки и да следва математика. След завършването си отива в Кеймбридж, за да прави проучвания върху космологията. Там той получава докторската си степен и става асистент, а по-късно и старши асистент в Gonville и Caius College. През 1973 г. се премества в департамента по приложна математика и теоретична физика, а от 1973 г. заема поста на Луциански професор по математика на Кеймбриджкия университет. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

През 1963 г. животът му е белязан  от тежкото заболяване- амиотрофична латерална склероза, на 21 годишна възраст   докато  учи магистратура в Кеймбридж. Болестта го приковава на инвалидния стол и обездвижва напълно, а по-късно губи и гласа си. Лекарите не му дават повече от година живот, но той става пример на света за силата и волята на човешкия дух  като не се отказва от своите проучвания и постига всичко на инвалидната количка и доказва на света, че едно физическо увреждане не прави никого по-малко способен да твори. Трудно е Хокинг да бъде наречен човек-инвалид поради яркостта на неговите постижения, които показват колко силен е той в тежките моменти от живота си, сравнявайки ги с черните дупки в свои лекции: „Искам да кажа, че черните дупки не са толкова черни, колкото изглеждат. Това не са вечни затвори, както смятахме преди. От тях има изход и дори е възможно този изход  да води към нови вселени. Ако усещате, че сте попаднали в черна дупка, не се предавайте, има изход.“

Животът на Стивън Хокинг не винаги обаче е бил толкова труден. На едно новогодишно парти той се запознава със съпругата си Джейн Уайлд малко преди да отиде на лекар специалист по настояване на неговите родители, когато се проявили първите симптоми на болестта. Тя споделя, че се е влюбила в чувството му за хумор и независимостта му. Въпреки диагнозата, която последвала, Джейн и Стивън не прекъсват отношенията си. През 1965 г. се женят и им се раждат три деца- Робърт (р. 1967), Люси (р. 1970) и Тимотей (р. 1979). През 1995 г. обаче платоничната връзка на Джейн с органиста Джонатан Джоунс става повод за развод и същата година той се жени за една от сестрите, които се грижи за него. През 2006 г. се развеждат и с нея и той възобновява контактите си с Джейн, децата и внуците си.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 166 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.