Стани учен още през ваканцията

Науката в 21 век се прави от много хора по целия свят. Можеш да се включиш и ти, още като ученик(чка) – през ваканцията и по време на учебната година, и да добавиш частица знание към известното досега, да помогнеш да се разплете научна загадка, а защо не и да направиш собствено откритие. Участието в проектите за „гражданска наука“ ще ти позволи да бъдеш учен още преди да си завършил(а) училище!

Всеки може да се включи в проект за гражданска наука, стига да има интерес. Обикновено участниците събират или обработват данни, които после учените анализират и така им помагаме. Много често проектът е от полза за нашата природа, нашия град или страната ни – за да станат по-развити, по-чисти и по-добри. А изненадващият бонус е, че това е едно интересно и забавно занимание, което можеш да направиш със смартфона или таблета си.

Ето кратки описания на двата проекта, в които можеш да се включиш още сега.

 

Curio


РЕКЛАМА:

***

Дърветата са страхотни! Освен че ни снабдяват с кислород и са наслада за окото, през летните жеги с големите си корони понижават чувствително температурите под тях, а при проливен дъжд листата им задържат доста вода, което ни предпазва от локални наводнения.

Curio събира информация за всички дървета по света. Можеш да включиш родното си място и България на световната карта на дърветата с няколко прости стъпки и с помощта на твоя смартфон или таблет.

  1. Сваляш приложението Curio на смартфона си.
  2. Избираш си дърво или растение, което искаш да поставиш на световната карта на дърветата.
  3. Снимаш го, обозначаваш го на картата и качваш снимката.
  4. Можеш да добавиш и кратка история, ако искаш.

Ако картирането на отделни дървета ти се струва лесна задача, може да се съберете група от няколко човека и да картирате квартал, градинка, парк или маршрут в града или извън него.

Повече можеш да научиш на: https://www.curio.xyz . Сайтът е на английски език.

Globe at Night – NASA

Сигурно си забелязал(а), че в големия град нощем не можеш да видиш много звезди, да не говорим за Млечния път. За да ги видиш, трябва да отидеш далеч от големите населени места и техните светлини.

Прекалено многото светлини нощем в големите градове водят до светлинно замърсяване. Освен че скрива красотата на нощното небе, силната осветеност нарушава съня на много хора, пречи на нощните животни да се ориентират, ловуват и размножават и всъщност е по-голям разход на енергия и пари за хората.

Учените от НАСА изучават светлинното замърсяване и имат нужда от помощта ти. Как можеш да помогнеш?

  1. Зареждаш сайта на Globe at Night на смартфона или таблета си.
  2. Избираш си съзвездие.
  3. Обозначаваш географските си координати т.е. координатите на мястото на наблюдение, датата и часа на наблюдението и ги качваш на сайта.
  4. Наблюдаваш съзвездието и го оценяваш по 7-степенна скала за осветеност.
  5. Качваш оценката в сайта.

Можеш да наблюдаваш едно и също съзвездие в различни дни или от различни места, градове, както и различни съзвездия от едно и също място.

Наблюденията стават по тъмно, което означава, че с теб трябва да има възрастен – учител или родител.

Повече можеш да научиш на: https://www.globeatnight.org. Сайтът е на английски език.


Европейска нощ на учените 2022 г.: