Търсене
Close this search box.

Станете част от научния фестивал FISSION!

Станете част от научния фестивал FISSION!

Станете част от научния фестивал FISSION!

Станете част от научния фестивал FISSION!


Направи дарение на училище!***

 

FISSION е международен научен фестивал, който всяка година събира млади хора от различни държави, за да представят академични научни проекти. Събитието се организира от избрана група ученици от Американския колеж в София под ръководството на училищната Администрация и д-р Красимира Чакърова, учител по физика в Колежа. 

Деветото издание на събитието ще се проведе на 12-13 април 2024 г. на територията на Американския колеж. Участниците са от 5-ти до 12-ти клас и идват от различни части на България и света. По време на научния фестивал всички ученици имат възможността да представят проекти в категории, вариращи от биомедицински, биологични и химични науки до екология и науки за околната среда, компютърни науки, математика, физика и инженерство. 

За всички отбори, които не са от София, е осигурено настаняване в хотел през вечерта на 12-ти април, а за всички участници и техните ръководители има храна и напитки по време на фестивала на 13-ти април.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Всеки проект се оценява от жури, съставено от утвърдени учени и експерти. След като проектите биват внимателно разгледани и оценени, журито награждава учениците с „Най-добър проект“ или „Почетно отличие“ във всяка категория. 

Програмата на събитието включва обиколки из училището, семинари и лекции за участниците и техните ръководители от гост-лектори и учени, както и различни възможности за създаване на контакти. 

Събитието е отворено и за посетители и гости на 13-ти април 2024 г. Ще можете да се насладите на проектите на младите таланти в науката и да бъдете част от нашата общност!

Миналогодишното издание на FISSION се радваше на огромен успех и беше първото присъствено издание от 2019 г. насам. В него 104 ученици, заедно със своите ръководители, представиха общо 55 проекта, а множество посетители имаха възможността да разгледат проектите и да се насладят на програмата на събитието. Фестивалът започна с церемония по откриване в аудиторията „Уитакър“. Проведе се специална лекция от партньорите на събитието и бивши възпитаници на Колежа Апостол Дянков и Петър Милев от Световния фонд за дивата природа в България (WWF България). Те обсъдиха изменението на климата в България, както и възможностите за участниците да се включат в тяхната програма.

Традиционни български народни танци, изпълнени от клуба по народни танци към Американския колеж в София, отбелязаха края на церемонията по откриването, като след това публиката се включи в право хоро около Острандър, една от сградите в Колежа. 

Останалата част от деня измина неусетно за участниците, които представяха своите проекти, дискутираха работата си и споделяха идеи с останалите участници, гости, учители и жури. Накрая те успяха да се насладят на обиколка из училището и церемония по награждаване.

Тази година международният фестивал на природните науки FISSION отново ще посрещне участници от цял свят и ще ги насърчи да са любопитни и да вдъхновяват. Регистрацията на участници във фестивала продължава и през месец февруари. 

Повече информация можете да намерите на уебсайта на FISSION, както и във Facebook и Instagram.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.