“Стълбовете на сътворението” засияват още по-ярко благодарение на Джеймс Уеб


Сп. Българска Наука, брой 161:

***

Извисяващите се стълбове на сътворението, заснети от телескопа Джеймс Уеб, са инкубатор за новородени звезди, който бавно се самоунищожава от милиони години.

 

Космическият телескоп Джеймс Уеб е насочил лещите си към прословутите „Стълбове на сътворението“ – огромна пространствена скулптура от газ, прах и малки звезди в Млечния път, която пленява наблюдателите с красотата си от десетилетия.

Полученото изображение, публикувано съвместно от НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) на 19 октомври, обаче е още по-зашеметяващо от предишните. Космическият близък план улавя характерната форма на трите “пръста” на структурата в безпрецедентни детайли – включително червени, подобни на лава извивки по върховете на някои от колоните, които представляват свръхзвукови струи материя, изригващи от все още формиращи се звезди.

Телескопът Джеймс Уеб използва своята близка инфрачервена камера, наричана още NIRCam, за да даде на астрономите нов, по-близък поглед към региона, който сега хвърля поглед през някои от прашните струи, за да разкрие още млади звезди, които светят в ярко червено.


Разбери повече за БГ Наука:

***

„Новосформираните протозвезди са крадците на сцени“, се казва в прессъобщение от ЕКА. „Когато възли с достатъчна маса се образуват в стълбовете от газ и прах, те започват да се срутват под собствената си гравитация, бавно се нагряват и в крайна сметка образуват нови звезди.“

Новото изображение на Джеймс Уеб разкрива множество новообразувани и все още формиращи се звезди, невиждани досега. Именно тези звезди извайват стълбовете с интензивното си излъчване.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 159 на списанието.


Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.