Сърцето на швейцарската часовникарска индустрия – Nivarox отвътре

Балансна (спирална) пружина Nivarox
Балансна (спирална) пружина Nivarox

Nivarox е може би най-важната компания в света на швейцарските часовници. Сега собственост на Swatch Group, Nivarox прави болшинството от частите, които съставляват механичните часовници. Днес официалното име на компанията е “Nivarox FAR”. Какво всъщност означава това? Наименованието подсказва индустриалната природа на компанията. Тя се състои от около четири завода в Швейцария. “Nivarox” е съкращение от “ni variable, ni oxydable”. С други думи, “непроменлив”, “неоксидируем.” “FAR” грубо се превежда в акроним на “Affiliated Assorments Manufacturers” (Свързани производители на асортименти). И така, какво не трябва да се променя или окислява? Балансиращите пружини, разбира се. Тези малки, но необходими части са сърцето на производството на Nivarox – първият им в исторически план и основният компонент, с който са известни и днес. Въпреки че днес NIVAROX FAR произвежда още много компоненти.

За онези, които не са запознати с работата на механичния часовник, сърцето на часовника са предавателното и балансиращото колело, с други думи регулиращата система в механизма на часовника. Поради тази причина често се наричат сърцето на движението, затова и техният производител Nivarox може да се счита за сърцето на швейцарската часовникарска индустрия.

Балансиращата пружина се произвежда от тайна метална сплав. Сплав, която отскоро се прави от самите Nivarox. Историята за това как работи часовникарската индустрия е доста дълга. Да се върнем малко назад. През 70-те години Nivarox е част от група доставчици на швейцарски часовникови механизми, колективно известни от ASUAG. През 1980 г. „кварцовата криза” (както швейцарците я наричат) почти изцяло унищожава швейцарската часовникарска промишленост, тъй като евтините и по-точни кварцови часовници

с батерии, произведени извън Швейцария, застрашавали да направят механичните инструменти за време почти остарели. А тогава в Швейцария се произвеждали единствено механични. Като резултат от това Nivarox била на път да се превърне в сърце на един умиращ организъм. Много хора признават Никълъс Хайек, ръководител на Swatch Group, за спасяването на славната швейцарска часовникарска промишленост. През 1985 г. Nivarox става част от големия концерн Swatch Group, които и днес притежават няколко престижни швейцарски марки часовници, както и компании за часовникови компоненти и механизми.

Всичко казано говори, че швейцарската часовникарска индустрия съществува и работи  с множество доставчици, които произвеждат необходимите части, които съставят механизмите на часовниците. По този начин цялата система за производство може да бъде спряна, ако само един доставчик спре да доставя материали или части. Ето защо Никълъс Хайек издейства Nivarox да произвежда свой собствен метал за направа на балансиращите пружини, тъй като металът допреди това е бил доставян от немски доставчик.


РЕКЛАМА:

***

Swatch Group също така притежава компанията ETA, която произвежда повечето от механизмите на часовници, които носят знака “Swiss Made” върху циферблата си. ETA в комбинация с Nivarox произвежда широка гама движения, които захранват повечето швейцарски марки. В допълнение към миниатюрните и сложни за производство балансиращи пружини, Nivarox произвежда и балансиращи колела, анкъри, основни пружини, предаватели и други малки части, като винтове и малки предавки, а дори и маркери за циферблати като часови индикатори и други индекси. Те също така произвеждат определени части за марките от висок клас на Swatch Group като Breguet и Blancpain. С тази голяма гама от компоненти те са повече от специалисти в производството на малки части.

Вратите на фабриките на Nivarox, обаче, са затворени за обществеността. Техническите лидери в голяма част от САЩ и Европа са преживявали кражбата на своите техники и процеси от чуждестранни производители (обикновено в Азия). Swatch Group все още има горчив вкус от подобни ситуации (особено през 80-те години на миналия век), когато търговските тайни, развивани с години, се узурпират почти за една нощ. Оттогава те оправдано са станали много по-предпазливи и защитени. Това е особено голям проблем, тъй като Nivarox не само е в състояние да произвежда части с много по-високо качество от конкурентите си в по-голямата си част, но е в състояние да ги произвежда масово. Масовото производство в тази сфера наистина е трудоемка работа. Най-добрите марки споделят, че е по-лесно да се произвеждат 10 сложни механизма турбийон с минутен репетир например, отколкото да се произвеждат масово 10 000 прости механични движения. Постоянното производство на малки части, които са взаимосвързани една с друга, е предизвикателство и в Швейцария никой не е по-добър от ЕТА и Nivarox.

За да се гарантира, че часовниковите механизми имат приемливи резултати за точността, балансиращата пружините трябва да се свърже с балансиращите колела, които бият тези честоти. Начинът, по който това се прави, включва всяко изпитване на пружината и баланса, което се тества, сортира и след това се сдвоява. В случай, че часовникът изпита повреда в предавателната система, често пъти цялото устройство се заменя като модул, за да се гарантира, че ще има перфектно съвпадение между пружината и колелото. Ако всичко това звучи сложно, това е така, защото е сложно. Това е част от огромното внимание към детайлите, свързани със създаването на швейцарски часовници.

Както повечето производители на механизми за часовници, по-голямата част от компонентите в Nivarox се изработват под увеличение. Тези малки пружини, винтове и камъни от синтетичен рубин, вмъкнати в метални вилки, представляват най-трудните части, които се произвеждат в швейцарските часовникови движения (а повечето швейцарски такива разчитат да ги получат от Nivarox). Вярно е, че и други фирми произвеждат тези части – особено за собствена употреба. Макар че много от марките, които произвеждат свои механизми, използват части, направени в Nivarox. Като масов производител на компоненти Nivarox използва голям брой хора, но също така разчита на много съвременни технологии и автоматизация. Роботите също умело изпълняват задачи.

Производството на балансиращи пружини от собствени метали са сред новите таланти на Nivarox. Последна иновация е силиконът, който вече се използва в някои часовници от висок клас като Omega и Breguet. Силиконът е наистина доказания материал на бъдещето във високотехнологичната часовникарска индустрия. Дебютира в производствен часовник преди около 10 години от луксозната марка Ulysse Nardin в модела Freak. Днес Nivarox са посветени повече от всякога на изследването на технологията, както и на предлагането на повече силиконови части за техните системи за регулиране. Силиконът като материал е невероятен. Веднъж произведен, никога няма да се деформира, също така е „имунизиран” срещу топлина и магнетизъм и изисква нулево смазване на компонентите, направени от него. Nivarox ще продължи да експериментира не само с това силиконът как да използва най-добре, но и да го произвежда масово. Прогнозите са, че Nivarox вероятно ще се превърне в основен швейцарски доставчик на силиконови пружини, анкъри, колела и други части в близко бъдеще.

Nivarox представлява необходимото ядро на швейцарската часовникарска индустрия, както я познаваме. Без Nivarox швейцарската машина за часовници би се сринала. Въпреки че не правят части, които обичайно виждате с очите си, без Nivarox вашият швейцарски часовник не би съществувал.

 

Автор: Мегамол за часовници


Европейска нощ на учените 2022 г.: