Сръбският фестивал на науката: Науката & Tи – лице в лице

14-17 декември, Изложбен център на Белград

За единадесети път месец декември в Белград ще разцъфне в най-ярките цветове на науката, благодарение на най-голямото събитие за наука и образование в района: Фестивалът на науката! От 14. до 17. декември четирите зали на Изложбения център на Белград, с обща площ над 6000 квадратни метра, посетителите ще се срещнат с някои от най-вълнуващите научни експерименти, приключения и предизвикателства – лице в лице!

Мотото на единадесетото издание на фестивала е „Лице в лице” (Jedan na jedan), защото то най-добре отразява желанието на организаторите да представят науката лично, лице в лице, чрез научни изложни, вълнуващи лекции, интерактивни презентации, работилници и документални филми.

Експериментирайки не само с науката, но и с учените и с начините, по които науката може да се доближи до публиката, Сръбският научен фестивал отваря вратата на най-изявените градски институции и пространства, доказващи, че науката може да бъде открита извън лабораториите, на места като градски паркове, ресторанти, площади и улици. На 11-ия Фестивал на науката ще откриете 53 различни установки и 4 изложби, а в тазгодишната програма ще участват 62 институции.

Тази година фестивалът ще събере на едно място много научни звезди от цял свят. Гостите от Австрия, България, Естония, Израел, САЩ, Полша и Франция ще се съберат заедно със сръбски учени и студенти, за да покажат на публиката колко вълнуваща, игрива и революционна може да бъде науката!

Във фестивала ще вземе участие и Росица Ташкова, редактор на Българска наука, която ще покаже живи рисунки от микроорганизми и ще проведе работилница по рисуване с бактерии за децата.

От самото начало в основната мисия на тази инициатива е да доближи науката по близо до хората, които не се занимават пряко с нея, както и да провокира интерес към научната работа и да задълбочи познанията на публиката за влиянието на науката върху живота ни.

Ако нямате път към Белград точно по това време на годината, защо не си направите една чудесна предпразнична научна разходка до Фестивала на науката? 🙂

 

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1377843242324009/

Уебсайт на Фестивала на науката в Сърбия: http://festivalnauke.org/In-English2