Търсене
Close this search box.

SpaceX и последни новини от него

SpaceX и последни новини от него

SpaceX и последни новини от него

SpaceX и последни новини от него


Направи дарение на училище!***

 

Какво е SpaceX?

SpaceX е щатска авиокосмическа корпорация, базирана в Калифорния. Компанията е основана и финансирана от Илън Мъск – северноамерикански инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер и понастоящем е главен изпълнител и главен технически директор на компанията SpaceX. Компанията разработва ракети носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи. „Спейс Екс“ е избрана от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната космическа станция.

Историята на „Спейс Екс“ започва, когато Илън Мъск решава да изпрати частен космически апарат на Марс, но като разбира колко ще струва изстрелването, решава да създаде собствена космическа компания, която да направи революция при космическите полети в технологично и ценово отношение. „Спейс Екс“ е основана през 2002 г., в която Мъск инвестира 100 милиона щатски долара и впоследствие е избрана от НАСА.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Първият полет с екипаж до Международната космическа станция бил планиран за 2020 година, но е отложен заради лошо време. Втори опит за изстрелване прави екипът на SpaceX и NASA няколко дни по-късно и извежда успешно в орбита космически кораб от космодрума „Кейп Канаверал“ във Флорида с двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен на борда. 

 

Последни новини от SpaceX

  • SpaceX успешно изстреля още една партида сателити Starlink в космоса

SpaceX успешно изстреля ракета Falcon 9 с полезен товар от почти две дузини сателити Starlink в космоса от известния нос Канаверал във Флорида късно вечерта. Мисията разположи 22 допълнителни сателита Starlink в ниска околоземна орбита, където те ще се присъединят към съзвездие от хиляди, които осигуряват високоскоростен интернет с ниска латентност по целия свят. 

Бустерът от първа степен, който беше на 13-ия си полет, успешно се върна на Земята, когато се приземи върху автономната баржа A Shortfall of Gravitas, която чакаше завръщането си в Атлантическия океан.

Изстрелването – което беше 56-то за годината и общо 255-то за SpaceX – дойде часове преди SpaceX да изстреля втора ракета Falcon 9 с полезен товар от 21 орбитали Starlink от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния.

 

Превод: Йоанна Колесниченко

Източник: livescience


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.