Сова или кукувица? Навиците за сън при различните хора могат да варират с около десет часа

Когато вашият съпруг заспива рано, докато все още се стремите да оползотворите вечерта, не се притеснявайте: вашият партньор може да се поддава на вродения часовник на тялото си.

Всеки има свой собствен хронотип за сън, личен биологичен часовник, който контролира ритмите на тялото и диктува дали хората се чувстват най-добре рано сутрин, късно през нощта или някъде между тях. И сега, ново проучване разкрива, че тези ритми на сън могат да варират до 10 часа сред лицата.

Те се променят и по време на живота на хората, според проучването, публикувано в сряда (21 юни) в списанието PLOS One.

“Бях изненадан да видя широкия диапазон от 10 часа за всички възрастови групи”, казва Доротей Фишер, изследовател в Harvard T.H. Chan School ,училище за обществено здравеопазване и водещ автор на изследването. “Изключително късни и изключително ранни хронотипове съществуват във всяка възраст.” Според Фишер резултатите от проучването показват, че е необходима промяна на графиците за смяна на работното място и времето за започване на училище, за да се съобразят с естествените ритми на сън и бодърстване на хората. Например, законодателите в Роуд Айлънд понастоящем обмислят по-късен час на  започване на училище, за да се съобразят с моделите за сън  на младежите. Изследователите анализират разпределението на хронотипове на съня сред населението на САЩ. Данните са събирани от 2003 до 2014 г. от близо 54 000 респондента на възраст между 15 и 64 години, които са участвали в правителствено проучване, наречено American Time Use Survey.


РЕКЛАМА:

***

Изследователите определят хронотипа на всеки човек, използвайки средна стойност на  съня на индивида: половината от времето преди заспиването и времето, когато човек се събужда. Така че, за 8 часа сън на нощ, ако човек заспи в полунощ и се събуди в 8 сутринта, хронотипът на съня на този човек ще бъде 4 часа сутринта.Екипът използва данните само от уикендите, когато времето за събуждане се влияе в по-малка степен от училищни или работни смени.Изследователите установяват, че общото разпределение на видовете сън е статистически нормално: 50% от населението има средни точки на сън между 2:24 ч. и 4:15 ч., Докато 25% от изследваните се намират под  тази стойност, а останалите 25 % са над нея.Както мнозина биха могли да очакват, хронотиповете с по-късното събуждане са най-често срещани сред тийнейджърите, достигайки връх при 17- до 19-годишните, които имат среден хронотип или средна точка на сън от 4:30 ч. За сравнение средната точка на сън при 60-годишна възраст е 3:00 ч. сутринта.Характерът на съня е най-диференциран между отделните индивиди, по време на юношеството, като най-големите различия се откриват сред тези между 15 и 25 години. Проучването установява, че в напредването на възрастта разликите в моделите на сън се стесняват.Мъжете и жените също показват някои различия. Преди 40-годишна възраст мъжете обикновено имат по-късни хронотипи от жените, а след 40-годишна възраст мъжките  биологични часовници изпреварват тези на  жените.Това, че вътрешните часовници на хората варират толкова широко, с до 10 часа, създава “едновременно предизвикателство и възможност в едно 24/7 общество”, пишат  авторите. В момента 30% от работната сила в САЩ поема нощни или удължени смени, според данни от Националното проучване за здравето през 2010 г.Когато хората трябва да работят по време на часове, в които обикновено спят според биологичните си часовници, тяхното здраве може да пострада. Работата на смени извън обичайните часове е свързана с повишен риск от затлъстяване, диабет, рак, сърдечни заболявания и дори спад в мозъчната функция. Промяната на времето за работа, съобразена с  естествените модели на сън, може да бъде от полза както за работодателите, така и за служителите, казва Фишър.“Гъвкавото работно време може да обедини различни хронотипи, запазвайки  производителността и подпомагайки работата в екип, като същевременно ще увеличи продуктивността в офиса”, казва тя за Live Science. “По-ранобудните служители могат да предпочетат да започнат в 7 часа сутринта, а останалите  могат да започнат в 10 часа сутринта, като по същество ще работят между 7:00 и 18:00 часа.”Що се отнася до хронично успиващите се тийнейджъри, Фишер споделя своето  решение: да се започва училище час-два по-късно.“Забавянето на времето за започване на училище може да подпомогне юношеския сън чрез увеличаване на продължителността му и изравнявайки циркадните ритми на сън”, казва тя.Превод: Вероника ИвановаИзточник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: