Сонар вдъхновен от делфини вижда през балончета

101117104502.jpg
Учени от университета в Саутхамптън са направили ново подводно сонарно устройство, което може да долавя обект през балончета във водата, които заслепяват стандартните сонари.

Както ултразвука се използва в образната диагностика, така и стандартните сонари „виждат” със звук. Те използват разликата между излъчените звукови вълни и ехото, за да улавят и идентифицират обекти. Тези обекти може да са рифове, останки, както и подводници и рибни пасажи.

Стандартните сонари не се с правят с пречки като балончета във водата, резултата е разпръскване на звуковите вълни и объркване на сонарното изображение.

Проф. Тимати Лейгтон от института за изследване на звук и вибрации към университета в Саутхамптън (ISVR), провел изследването обяснява: „ Сонарите използвани през Студената война са били нужни в дълбоки води, където облаците от балончета не са голям проблем, но много от днешните изследвания използват сонарите в плитки води. По-добро откриване и класификация на обекти в такива води са основните цели на това ново сонарно устройство.”

www.sciencedaily.com
Превод:Боян Василев


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***