Може би в солта се крие тайната на невероятното запазване, но и неизбежно унищожение на свитъците от Мъртво море

Храмовият свитък е най-добре запазеният от всички 900 свитъка от Мъртво море и изследователите са само на една крачка да разберат тайната му.

Свитъците от Мъртво море са чудо. Погребана около 2000 години под купчини отломки и гуано от прилепи във верига пещери в юдейската пустиня, колекцията от близо 1000 фрагментирани ръкописи включва библейски текстове, древни календари и ранни астрономически наблюдения.

Сред тези мистериозни артефакти (много от които сега са просто парцалени парчета пергамент) се откроява един безупречно запазен документ. Храмовият свитък, наречен така заради описанието си на еврейски храм, който никога не е бил построен, е един от най-дългите (с дължина от 8 метра), най-тънки и лесни за разчитане свитъци.

Защо от хиляди избледнели фрагменти, открити в юдейските пещери, Храмовият свитък се е запазил така добре след две хилядолетия? В ново проучване, публикувано на 5 септември в списанието Science Advances, изследователите са се опитали да разберат, като разгледали парче пергамент, използвайки всеки рентгенов и спектроскопичен инструмент, с който разполагат. Те открили, че свитъкът наистина има нещо, което древните му „събратя” не са имали – следи от солен минерален разтвор, който не присъства в никой друг по-рано проучен свитък, нито в някоя от пещерите или в самото Мъртво море.

Според изследователите наличието на тези минерали показва, че свитъците от Мъртво море са изработени с помощта на впечатляващо разнообразие от техники – и по-важното е, че находката би могла да даде информация и за начина, по който тези свитъци да се запазят и в бъдеще.


РЕКЛАМА:

***

„Разбирането на свойствата на тези минерали е особено важно за разработването на подходящи методи за опазването и съхранението на тези безценни исторически документи“, пишат изследователите.

Предишни проучвания разкрили, че Храмовият свитък, за разлика от повечето други фрагменти от Мъртво море, е съставен от няколко различни слоя: органичен слой, изработен от животинската кожа, който служи като основа на пергамента; и неорганичен слой от минерали, който вероятно е бил втрит по време на процеса на довършване на пергамента. Докато всички свитъци от Мъртво море се свеждат до животински кожи – обикновено взети от крави, кози или овце, преди да бъдат изцяло остъргани, почистени и опънати, при други има следи на довършителни работи, пишат изследователите.

За да разбере от какво е направен този неорганичен слой и дали той е бил втрит умишлено, екипът изследва фрагмент от Храмовия свитък, използвайки рентгеново сканиране и Раманова спектроскопия (кръстена на индийския физик Чандрасекхара Венката Раман) – техника, която разкрива химичния състав на веществото, като се основава на нееластично разсейване на фотони, вследствие на преминаването на лазерен лъч през пробата и взаимодействието му с нея. Те открили, че свитъкът е покрит със смес от соли, направени от сяра, натрий, калций и други елементи. Тези соли обаче не съвпадали с елементи, които се откриват естествено в пещерата или в Мъртво море, което изключва естествения им произход.

Храмовият свитък, заключават авторите, би трябвали да е завършен по необичаен начин, който не е използван при другите известни свитъци от Мъртво море. Възможно е това солно покритие да е допринесло за уникално добре запазения външен вид на Храмов свитък (Temple Scroll), пише екипът – но междувременно може да бъде и една от причините за евентуалното му унищожение. Тъй като се знае, че солите, открити в свитъка, изсмукват влагата от въздуха, тяхното присъствие може да „ускори разграждането на [свитъка], ако не се съхранява правилно, казват авторите.

 

Превод: Светослава Петкова-Дишкова

Източник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: