Софийски фестивал на науката

Attached Image: vizia-science-fest-eventim.jpg

Какво е общото между сънищата, морското дъно, кухнята, кръчмата, музиката, фотографията, свалките и още нещо? Едва ли щяхте да кажете наука, нали? Е, елате на първия в България фестивал на науката, за да се забавлявате докато научавате нещо любопитно за света около нас и се запознавате с обаятелни млади и не толкова млади учени.

Софийският фестивал на науката – мястото, където границата между култура и наука не съществува – ще се проведе от 11 до 15 май 2011г. в Докторската градина в София. Събитието е част от Културния календар на столицата. В любимата на мнозина Докторска градина ще бъдат построени специални шатри за провеждане на различните събития в рамките на фестивала, както и научно кафене и книжарница за научно-популярна литература.

Софийски фестивал на науката се организира от Британски съвет и Форум Демокрит, под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и в партньорство със Столична община.

Акценти в програмата ще бъдат наука за най-малките под формата на уъркшопи за групи от детски градини и начален курс, експерименти на открито, семейни събития, научни кафенета и други изненади.


РЕКЛАМА:

***

* За откриването на феста у нас ще бъдат създателите на експеримента в ЦЕРН – хората, които търсят Бог, Лин Еванс и Джим Върди.

* Д-р Спирос Кицинелис от Гърция ще разкрие науката в сънищата – какво представлява сънят, какво знаем и не знаем за сънищата?

* Марк Луни от Обединеното кралство ще разкаже за физиката чрез своето акустично шоу „Рок китара в 11 измерения”.

* Франк Бърнет, първият професор по комуникация на науката в Обединеното кралство, ще разкрие една напълно неочаквана причина да отидете с приятели на по чашка.

* Христо Колев и Божидар Стефанов ще ни изумят със своето шоу „Химически илюзионизъм”, като ни обяснят защо небето е синьо, защо чаршафите на леля Мария всъщност не са толкова бели, колкото изглеждат и как е възможно водка да мирише на ябълка.

Билетите са на символични цени и могат да бъдат закупени онлайн само от www.eventim.bg или на място (ако има останали места). Някои събития са напълно безплатни – опити на открито и дискусии от серията Cafй Scientifique по темите „Генетика на шампионите”, „Усещане за език”, „Календарите и митологията”, дори и „Истинска кръв – за вампирите, чесъна и учените”. За всички събития от фестивала можете да научите повече на неговия уебсайт www.sofiasciencefestival.bg


Партньори на Софийски фестивал на науката са СУ „Св. Климен Охридски”, Българска академия на науките, Съюз на учените в България, Полски институт – София, Ирбис, сп. Програмата, сп. Обекти, Dunkin’ Donuts, издателство Ciela, издателство Roi, Microsoft. Медийни партньори са: Българска национална телевизия, Нетинфо, сп. BBC Knowledge, сп. Осем, сп. Българска наука, в. Аз-Буки.


Европейска нощ на учените 2022 г.: