Слънцето помага в борбата срещу зъбната плака

http://nouvellestechnos.science-et-vie.com/wp-content/themes/mimbo2.1/images/Shiken-2.pngСлънчева клетка, вградена в дръжката на четка за зъби, осигурява енергията, необходима за унищожаването на бактериите. Вече няма нужда от пастите за зъби, за да си почистим зъбите и междузъбното пространство!
С помощта на четката Soladey -J3X, проектирана от екип зъболекари и инженери от канадския Университет в Саскачуан, спонсорирани от японското общество Shiken, Слънцето (или пък – лампата в банята) ще бъде отговорно за почистването на зъбната плака.
Мини слънчев панел, сравним с този на калкулатор, преобразува светлината в електричество, което изпраща по кабел до устата на потребителя. Там електроните реагират с киселините и неутрализират водородните йони от зъбната плака.
Резултати: унищожаване на тази плака и бактериите, включително – и Streptococcus mutans, бактерията, която причинява кариес.

Остава да се провери клинично дали слънчевата четка дава същите резултати, като класическата комбинация четка плюс паста за зъби.

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://nouvellestechnos.science-et-vie.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: