Слънчевата платноходка на Сейгън излетя!


Сп. Българска Наука, брой 164 (април 2023 г.):

***

Автор
Светослав Александров
atlas5-launches-20may2015Lightsail.jpg

atlas5-launches-20may2015Lightsail.jpg (270×347)Вчера на 20-ти май в 18:05 ч. българско време от Кейп Канаверал излетя космическата ракета „Атлас 5“. Основният товар на полета е миниатюрната космическа совалка на военновъздушните сили „Х-37B“, която започва своята четвърта класифицирана мисия.

Това обаче, което прави изстрелването изключително интересно, е че ракетата „Атлас 5“ изведе в космоса и спътника „ЛайтСейл“. Той е построен от Планетното общество, организация, в учредяването на която е участвал самият Карл Сейгън. „ЛайтСейл“ се очаква да разгърне в космоса огромни платна с обща площ 32 квадратни метра. Основната цел на тази първа мисия е тестване на самата технология и демонстрационно разгръщане на платната. При следващата мисия, която ще лети през 2016 година с ракета „Фолкън 9 Хеви“, ще се тества самото слънчево плаване – идея, при която светлинните частички ускоряват космическия апарат. Счита се, че слънчевото плаване е единствената реализируема технология, която в близко бъдеще може да ни заведе до отдалечените от нас звезди!

„Лайтсейл“ е наследник на „Космос 1“, предишната слънчева платноходка, построена от Планетното общество. Тя беше изстреляна през 2005 година с помощта на руска ракета „Волна“ от Баренцово море. Ракетата обаче претърпя авария при полета и „Космос 1“ бе загубен.

Изстрелване с ракета „Атлас 5“ обаче бе гладко. Оттук насетне очакваме спътникът сам да поеме контрола на управлението … и наземният екип да установи контакт с него.

На уебсайта на планетното общество (източник: тук) е публикувана детайлна информация какво да очакаме. Първият контакт с „ЛайтСейл“ се очаква най-рано три часа след изстрелването. Всеки радиолюбител би могъл да помогне, като прослушва небето на честота 437.435 MHz.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Очакваме със затаен дъх как се развива тази интересна мисия. Следете сайта непрекъснато за актуална информация!

Източник: http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/


ВИДЕО: Какво е БГ Наука?

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.