Следи от първите звезди във Вселената

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Илюстрация: NR Fuller, National Science Foundation
Илюстрация: NR Fuller, National Science Foundation

За първи път получаваме сведения за първите звезди, образували се във Вселената. Слабият радиосигнал посочва, че първата светлина във Вселената е възникнала около 180 милиона години след Големия взрив – явление, което бива наречено от някои учени “космическа зора”.

“Това, че засякохме този така слаб сигнал, отваря нова врата за нас към младата Вселена. Има много малък шанс, по време на живота си, да успеем да хвърлим поглед още по-назад в миналото на звездите”, казва Джъд Боуман (Judd Bowman), астроном от университета в Аризона, САЩ, пред The Guardian.

След Големия взрив Вселената се е състояла единствено от водород и вид лъчение, известно като космически  фонова радиация. Фоновата радиация обаче все още съществува в Космоса и астрономите са започнали да я изследват все по-усърдно, за да разберат в по-голяма дълбочина какво се е случило в миналото. Непосредствено след Големия взрив не са съществували звезди – те започват да се формират през първите стотици милиони години от раждането на Вселената. Тогава звездите започват да осветяват водорода около себе си, което пък от своя страна кара атомите му да се раздвижат. Този процес оставя следи от космическата фонова радиация в атомите на водорода, които следователно астрономите успяват да измерят. Сигналът е прихванат с помощта на специална антена, поставена в отдалечен район в западна Австралия, а резултатите са публикувани в списание Nature. (https://www.nature.com/articles/nature25792)

Антената обаче прихваща още нещо, което изненадва астрономите. Изглежда, че слабият сигнал съдържа нови и неочаквани доказателства за съществуването на тъмна материя – материя, която не е достъпна за човека и използваните от него методи за наблюдение и която все още е една от големите загадки на астрономията.

Причината, поради която учените, провели допълнително проучване (https://www.nature.com/articles/nature25791) предлагат идеята за тъмна материя е, че изглежда водородът, който са засекли, е погълнал много по-голямо количество космическа фонова радиация от първите звезди, от очакваното. Те смятат, че именно присъствието на тъмна материя е повлияло това абсорбиране. Това може да поднесе нови доказателства за начина, по който тъмната материя си взаимодейства с обикновената материя.


РЕКЛАМА:

***

Превод от шведски: Михаела Цонева

Източник: svt.se