Скрити татуировки върху египетски мумии бяха разкрити с помощта на инфрачервена фотография

Чрез съвременната технология бяха открити татуировки върху древните мумии, които до този момент са останали незабелязани.

Credit: Anne Austin

С помощта на инфрачервената фотография бяха идентифицирани татуировки върху седем мумии на жени от некропола в Дейр ел-Медина, занаятчийското селище, чиито работници са дълбаели и украсявали фараонските гробници в Долината на царете. Мумиите са на поне 3000 години. За откритието съобщи археоложката Ан Остин от Университета в Сейнт Луис, щата Мисури, на 22 ноември на годишната среща на Американските училища за изследвания на Ориента. Самоличността на татуираните жени остава неизвестна.

Преди да станат известни тези открития, татуировки са намирани само на шест мумии за повече от сто години проучвания в древноегипетски обекти. Инфрачервените фотографии обаче, които показват дължини на светлинните вълни, невидими с просто око, променят напълно известната до момента картина  за татуирането в Древен Египет, според  Ан Остин.


РЕКЛАМА:

***

„Вълшебно е да работиш в древна гробница и внезапно с помощта на инфрачервена фотография да видиш татуировки върху мумифициран човек“, казва Остин, която заедно с колегите си е  изследвала мумиите през археологически сезони 2016 и 2019 г. Последното проучване е проведено съвместно с Френския институт за ориенталска археология в Кайро.

Рисунките и разположението им варират значително при отделните мумии и показват голямото значение, което са имали за религиозните практики в древността. Припомняме, че първата татуирана мумия от Древен Египет бе намерена през 1891 г. , а през 2018 г. бе съобщено, че археоложката Рене Фридмън от Оксфордския университет отново с помощта на инфрачервени изображения е открила татуировки по телата на мумифицирани мъж и жена, живели в Египет малко преди възкачването на трона на първия фараон преди около 5100 години, и които днес се съхраняват в Британския музей в Лондон.

Най-старите известни татуировки са намерени по тялото на ледения човек Йоци, открит през 1991 г. на италиано-австрийската граница в Алпите, живял преди 5250 години.

В Дейр ел-Медина са идентифицирани татуировки само върху жени, което отново прави актуална тезата, че тяхната роля е била свързана с плодовитостта или сексуалността в Древен Египет. Татуировките в Дейр ел-Медина изглежда, че са и тясно свързани и с ролите на жените като лечителки или жрици, според Ан Остин.

В най-забележителния случай инфрачервените снимки разкриват 30 татуировки върху различни части от тялото на една от женските мумии. Кръстообразните модели на ръцете й не се срещат на нито една от другите татуирани мумии, а няколко други нейни татуировки напомнят йероглифите, използвани в древноегипетската писменост. Заради броя и вида на татуировките й, Остин предполага, че тази жена вероятно е била жрица.

Друга от женските мумии има на врата си татуировка на човешко око – древноегипетски символ, свързан със защита и предпазване, а освен това от всяка страна на шията й има и по един седнал бабуин.

Тези открития може би ще помогнат на изследователите да разберат повече за това как и защо са били използвани тези знаци. „Всичко около новооткритите татуировки е изненадващо. Все още много малко се знае за тази древноегипетска практика“, казва египтологът Кери Мюлщайн от университета Бригъм Йънг в Прово, в щата Юта.

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: Science News


Европейска нощ на учените 2022 г.: