Скиапарели е изпратил ценни научни данни за атмосферата на Марс!

Светослав Александров:

Днес Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че събраните научни данни от инструментите на „Скиапарели“ по време на спускането си към повърхността на Марс, заедно с проследяващите данни от „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“, „Марс Експрес“ и индийския радиотелескоп са били предадени на научните екипи. Тези данни ще допринесат за разгадаването на тайните на Червената планета и най-вече за нейната атмосфера.

Паралелно екипът продължава да отбелязва съществен прогрес по разследването на аномалиите около кацането на „Скиапарели“ на 19 октомври тази година. Голямото количество получени данни показва, че атмосферното навлизане е протекло нормално. Парашутът също се е разгърнал нормално на височина 12 километра и при скорост 1 730 km/h. Топлинният щит е бил разделен по план на височина от 7.8 километра.

По време на спускането към повърхността доплеровият висотомер е функционирал правилно. Отклонение е имало при работата на Инерциалната измервателна единица ( Inertial Measurement Unit – IMU ), при която е открито пренасищане на показателите. Погрешната информация довела до неправилно изчисляване на височината – била получена отрицателна стойност. Като резултат „Скиапарели“ се е отделил от парашута преждевременно и  запалил спирачните си двигатели само за няколко секунди. След това компютърът е сметнал, че „Скиапарели“ е кацнал успешно и дори активирал приборите на борда. А в реалността спускаемият апарат все още се е намирал на височина 3.7 километра.

Поведението на „Скиапарели“ е успешно възпроизведено в компютърни симулации на Земята.


РЕКЛАМА:

***

„Това все още е предварително заключение от техническото ни разследване“, съобщава Дейвид Паркър, ръководител на програмата на ЕКА за пилотирани полети и роботизирани мисии. „Но ние вече сме научили изключително много неща от „Скиапарели“, които директно ще допринесат за развитието на втората част от програма „ЕкзоМарс“ съвместно с нашите партньори, която ще бъде изстреляна през 2020 година“.

На илюстрацията: спускаемият апарат „Скиапарели“ запалва ракетните си двигатели. Според анализ на получените данни двигателите са работили по-кратко от очакваното, което е довело до твърдо кацане. Credit : ESA

 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: