Северна Корея (North Korea)


http://image.nauka.bg/geo/durjavi/northkorea/northkorea226.gif
Десетилетия наред Северна Корея е едно от най-потайните общества в света. Тя е една от малкото държави, които все още са под комунистическа власт.

Ядрените амбиции на Северна Корея усилиха нейната безкомпромисна изолация от останалия свят.  

Страната се появи през 1948 г. сред хаоса последвал края на Втората световна война. Историята и е доминирана от нейния Голям вожд – Кир Ир Сен, който оформя политиката на страната за близо половин век.  

Основни данни
След края на Корейската война, Кир Ир Сен въвежда собствената си философия Чучхе или самоподдържане (самодостатъчност), която се превръща в пътеводна светлина за развитието на Северна Корея. Синът на Кир Ир Сен – Ким Ир Чен е настоящият държавен глава, но постът президент е предназначен „завинаги“ на неговият починал баща.  

Десетилетията на тази система на строг държавен контрол доведоха до стагнация, а ръководството е зависимо от култа към личността.  


РЕКЛАМА:

***

Хуманитарните организации изчисляват, че близо 2 милиона души за починали в средата на 90-те години на ХХ век поради остър недостиг на храна причинен от природни бедствия и лошо управление на икономиката. Държавата разчита на чуждестранна помощ за осигуряване на прехраната на милиони от нейните жители.

Тоталитарната държава е обвинявана в систематично нарушаване на човешките права. Има доклади за прилагане на мъчения, публични екзекуции, робски труд, принудителни аборти и убийства на деца в затворническите лагери. Според изчисления на базирана в САЩ правозащитна организация в Северна Корея има около 200 000 политически затворници.  

Пхенян обвинява правителствата в Южна Корея, че са марионетки на САЩ, но визитата на южнокорейския президент Ким Те Чжун през 2000 г. показа размразяване на отношенията. „Слънчевата политика“ на Сеул спрямо Севера цели да насърчи промени чрез диалог и подпомагане.  

Това колебливо протягане на ръка към света от страна на Северна Корея приключи през 2002 г., след като Пхенян реши да задейства отново ядрения си реактор и да изгони международните инспектори.  

През октомври 2006 г. Северна Корея успешно тества ядрено оръжие, предизвиквайки тревога в региона.  

Оттогава се извършват интензивни дипломатически усилия да се обуздаят севернокорейските ядрени амбиции. След години на преговори с променлив успех, през 2007 г. бе сключен договор, според който Пхенян се съгласи да спре своя основен ядрен реактор в замяна на помощ и дипломатически отстъпки.  

Преговорите обаче зациклиха след като Северна Корея обвини останалите преговарящи – САЩ, Южна Корея, Япония, Китай и Русия, в неизпълнение на договореностите.  

Напрежението между Северна Корея и останалия свят се увеличаваше постоянно от края на 2008 г. и през април 2009 г северна Корея излезе от международните преговори целящи да сложат край на ядрената и дейност. През следващият месец страната извърши своя втори подземен ядрен опит и обяви, че повече не се счита за обвързана с условията на примирието от 1953 г., което сложи край на войната между двете Кореи.  

Северна Корея поддържа една от най-големите армии в света и милитаризмът е проникнал във всекидневния живот. Твърди се обаче, че стандартите на обучение, дисциплина и екипировка са ниски.  

През 2002 г. президентът на САЩ Джордж Буш описа страната като част от „оста на злото“.  

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/northkorea/pyong_ap.jpg
Политика: Върховният лидер Ким Чен Ир оглавява потайния,комунистически режим, който не толерира несъгласията
Икономика: Севернокорейската планова икономика е разрушена от ударите на природни бедствия, лошо планиране и неумение да се модернизира. 
Международни отношения: Примирието от 1953 г. сложикрай на конфликта на Корейския полуостров, но двете Кореи технически са все още в състояние на война; напрежението между тях се усили през последните десетилетия заради ядрените амбиции на Северна Корея


Факти
Официално име: Корейска Народно Демократична Република (КНДР)  
Население : 23.9 милиона (ООН, 2008)
Столица: Пхенян
Площ: 122,762 кв. км (47,399 кв. мили)
Официален език: Корейски
Основни религии: Предимно атеисти или нерелигиозни местни вярвания
Средна продължителност на живота: 65 години (мъже), 69 години (жени) (ООН)
Парична единица: 1 вон = 100 чхън
Основен износ: Минерали и метали, цимент, земеделски продукти
Брутен национален приход на глава от населението: не е известен  
Интернет домейн: .kp
Международен телефонен код: 850

Лидери

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/northkorea/kim_jongil_ap.jpg
Любимит вожд“ Ким Чен Ир


Вечен президент: Ким Ир Сен (починал)

Председател на националната комисия по отбрана: Ким Чен Ир  

Малко се знае за характера на Ким Чен Ир извън сложния култ към личността, чрез който той управлява.  

Той рядко е фотографиран и почти никога не се появява в радио или тв предавания.

След смъртта на Ким Ир Сен през 1994 г, Ким Чен Ир не зае веднага постовете на баща си, имаше сведения, че първият избор на Кир Ир Сен за негов наследник е бил по-малкия му брат Ким Йон Чу. Ким Чен Ир става председател на корейската работническа партия през 1997 г.  

Приписва му се създаването на шест опери за две години и проектирането на голямата кула Чучхе в Пхенян.  

В последните години той се срещна с няколко световни лидери, включително президента на Южна Корея и японския премиер. Присъства на срещи на високо равнище в Москва и Бейджин (Пекин).  

Г-н Ким понякога е изобразяван в карикатури като самотен плейбой с бухнала прическа, обувки с голяма подметка и обичащ коняк.  

Имаше различни хипотези относно неговото здраве. Твърди се, че г-н Ким има стомашни проблеми, дължащи се на любовта му към пикантната храна. Има и сведения, че той има проблеми с черния дроб. Наблюдателите считат, че един от тримата синове на г-н Ким ще бъде помазан за наследник на диктатора.  

Слуховете за лошо здраве придобиха нови сили, след като г-н Ким не се появи на парада по случай 60-годишнината на Северна Корея през октомври 2008 Г.  

Ким Чен Ир е роден в Сибир, по време на изгнанието на неговия баща в бившия Съветски съюз. Официалните севернокорейски данни твърдят, обаче, че той е роден в дърварска хижа в партизанската база на баща си в най-високата планина в страната, събитие отбелязано с двойна дъга и нова звезда на небето.  

Медии
Радио и телевизионните приемница в Северна Корея са предварително настроени на правителствените станции, които постоянно изливат пропаганди материали. Организацията за защита на свободата на медиите „Репортери без граници“ нарича страната най-големия нарушител на свободата на печата.

 Тоталитарният режим в Северна Корея държи народа си в неведение чрез строгия контрол над медиите.
Репортери без граници, 2008

Всички издатели на вестници, както и всички, които предават радио и телевизия са под пряк държавен контрол и поднасят ласкателни репортажи за Ким Чен Ир и неговия дневен ред. Сведения за затрудненията в севернокорейската икономика и за глада не се дават.

Въпреки това, след историческата корейска среща на високо равнище в Пхенян през 2000 г., медиите понижиха тона в яростното си изобличаване на правителството в Сеул.  

Обикновените корейци, заловени да слушат чужди станции рискуват жестоки наказания като принудителен труд. Властите се опитват да заглушат чуждите и дисидентските радиостанции.  

Северна Корея има минимално присъствие в интернет. Уеб страниците на официалната корейска новинарска агенция, KCNA, са хоствани от бюрото на агенцията в Япония.  

Според „Репортери без граници“ изпратените в изгнание севернокорейски журналисти проявяват активност в блогове хоствани в Япония и Южна Корея.  

Преса

Rodong Sinmun (Трудов ежедневник) – орган на корейската работническа партия  
Joson Inmingun (ежедневник на корейската народна армия)
Minju Choson (демократична Корея) – орган на правителството
Rodongja Sinmum (Работнически вестник) – орган на федерацията на профсъюзите

Телевизия и радио

Korean Central Broadcasting Station – радиостанция на корейската работническа партия
Korean Central TV – тв канал на корейската работническа партия
Mansudae TV – канал с културна насоченост
Voice of Korea – държавна станция за чужбина, на КВ

Новинарска агенция

Korean Central News Agency (KCNA)


Европейска нощ на учените 2022 г.: