Търсене
Close this search box.

Серн-Ейбас: Археолозите търсят средновековно абатство

Серн-Ейбас: Археолозите търсят средновековно абатство

Серн-Ейбас: Археолозите търсят средновековно абатство

Серн-Ейбас: Археолозите търсят средновековно абатство


Направи дарение на училище!***

Археолозите копаят, за да открият бенедиктинско абатство, което е съществувало необезпокоявано почти пет века.

 

Абатството Серн в Дорсет е разрушено през 1539 г. по време на разпускането на манастирите. От тогава до сега земята е останала почти недокосната.
Изследователите вече са използвали проникващ в земята радар (GPR), за да локализират някои от ключовите сгради.

Триседмичните разкопки имат за цел да разкрият точното място на абатството, както и доказателства за съществуващи по-ранни сгради.
Изследователи от университета в Шефилд, ръководени от д-р Хю Уилмот, извършват GPR проучването през 2022 г. Благодарение на него локализират големи части от манастира.

Д-р Уилмот твърди, че имат „първото доказателство за средновековното абатство и потенциално неговия англосаксонски предшественик под него. Не само че разкри удивително ясен план на светата обител, проучването показа, че сградите са останали изненадващо непокътнати със стени, високи до четири фута на места“, отбелязва изследователят.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Абатството Серн е основано през 987 г., но когато крал Хенри VIII нарежда разпускането на манастирите между 1536 и 1541 г., то е изоставено, ограбено и разрушено.
Останала е само игуменската веранда и помещението за гости. До момента не са провеждани детайлни археологически проучвания тук, а единствените копаещи тук са били местните гробари. 

Смята се, че абатството се е намирало източно от улица Ейбас. В пространството влизат съществуващото гробище и съседните полета, но предишните геофизични проучвания са били възпрепятствани от големи количества развалини, закриващи заровените структури.

Надяваме се разкопките, ръководени от д-р Уилмот и д-р Хелън Гитос от Оксфордския университет, да привлекат по-голям интерес и по-добро финансиране за по-подробни проучвания.

Изложба, разкриваща историята на разкопките, започнали на 20 юли, е представена в близката църква „Пресвета Богородица“.
Разкопките се извършват в партньорство с Шефилдския университет, Оксфордския университет и Историческото общество на Серн-Ейбас. 

 

Превод Кристиян Ковачев

Източник: https://www.bbc.com/news/uk-england-dorset-66323524


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.