Сегундо де Шамон – майсторът на оцветените трик-филми

Автор: Мая Джамбазова

Segundo de Chomón
Segundo de Chomón

Киното, като всяко друго изкуство, има своите пионери. И докато при живописта и музиката корените са от дълбока древност, то киното има своята модерна, писана история, която остава за поколенията.

Архивите са запазили творчеството на легенди като братя Люмиер и Жорж Мелиес. Но те пазят и филмите, оставени ни от един последовател на Мелиес, испанец по произход, Сегундо де Шамон.

Шамон е роден в Теруел, Испания, през 1871 г. Любопитен факт от биографията на Сегундо е, че той е учил механика и е служил в испанската армия като участник в Кубинската война. След като се завръща в Барселона през 1902 г., Де Шамон отваря ателие за оцветяване на филми. Творецът прави и своя собствена кинокамера, с която снима по поръчка семейни тържества.

Първият му комедиен късометражен филм е от 1905 г. и се нарича “Момчета в парка”. През 1906 г. Сегундо се прочува с филм за сватбата на Алфонсо XII. През същата година амбициозният арагонец снима и слънчево затъмнение. Отново през същата 1906 г. испанецът прави скок в кариерата си. Той започва работа във филиала на киностудия “Пате”, създаден от французина Шарл Пате. При Пате Шамон е оператор и оцветяващ филми. Цветните филми на компанията и технологията по оцветяване получават наименованието “патеколор”, като се превръщат в едни от най-значимите постижение за времето в областта на киноизкуството. В “Пате” Шамон участва в заснемането на около 150 филма.


РЕКЛАМА:

***

През 1912 г. идва поканата за работа в студио “Итала”. От 1912 г. Сегундо работи в Италия и Франция, като снима и за студията, и свои частни проекти.

В частните филми на Шамон се смесват акробатика, илюзионизъм, танци, трикове с камерата и цветовете на ръчно оцветените филми. В оцветяването на лентите помага съпругата му Джулиен Матю. Матю е актриса и споделя страстта на съпруга си към киното. Двамата създават малки шедьоври, като “Кралят на доларите” и “Пасхални яйца”.

Филмите на Сегундо са цветни, ярки, запомнящи се. Те са израз на любовта на твореца към изкуството и стремежа да съчетава различни жанрове и стилове.

Заснетото от Шамон днес може да бъде намерено в YouTube, под формата на клипчета, тъй като филмите на испанеца са късометражни и се побират в този вид в най-големия сайт за видеосподеляне.

Творчеството на Сегундо де Шамон остава за поколенията и днес то се радва на интерес от страна киномани и изследователи.


Европейска нощ на учените 2022 г.: