Седем трика как да направите добра пейзажна снимка с камерата на сматрфона си

Фотографът на National Geographic, Jim Richardson дава най-добрия фотографски съвет: „Ако искате да станете добри фотографи, заставайте пред по-интересни неща“. Природата е пълна с такива и благодарение на смартфоните ние винаги имаме добър фотоапарат под ръка.

Но дори най-красивите, изненадващи места не са много фотогенични при погрешните обстоятелства. Няколко бързи съвета, изброени по-долу, ще ви помогнат да извлечете максимума от следващото ви фотографско приключение сред природата.

Изправете си хоризонта

Изкривеният хоризонт може да съсипе всяка снимка. Не винаги е възможно да имате перфектно изправен хоризонт, но отделете време и изправете хоризонта преди да споделите снимката.


РЕКЛАМА:

***

Използвайте HDR режим или снимайте без режим, ако сте по-амбициозни

Пейзажните снимки са добра възможност да разучите HDR-настройката в приложенията на камерата си (за изображения с висок динамичен обхват). Може да е налична по подразбиране, но може и да се наложи да я включите, ако е изключена. Когато е наличен, HDR-режимът прави няколко последователни снимки и след това комбинира данните за изображението в една снимка. В резултат на това ще се запазят повече подробности, които иначе може да бъдат изгубени в светлосенките. Това е особено удобно при заснемането на сцени с висок контраст, както при ярка дневна светлина. Проверете снимките след заснемането, защото HDR-режимът може да направи снимката неестествено гладка.

Ако сте амбициозни, може да пробвате да снимате в т.нар. суров формат (raw), като повечето телефони придобиха тази способност наскоро (може да опитате някое от приложенията за напреднали, като Camera+). Когато камерата на телефона ви направи изображение в JPEG формат, той отстранява информацията от най-тъмните и най-светлите част на снимката. Ще трябва да използвате по-разширено приложение за редактиране като Lightroom Mobile на Adobe, за да се възползвате от тези допълнителни данни, но това може да осигури много по-голяма гъвкавост по отношение на цялостния външен вид на крайния продукт.

Изберете перфектния момент от деня за снимка

Определението за „добра“ светлина може да се променя от човек до човек, в зависимост от вкуса, но дори наистина величествена гледка може да бъде развалена от ярката светлина. Ако искате топло, магическо осветление, планирайте да стигнете до вашето местоположение около началото на златния час, което е час преди изгрев слънце и час преди залез слънце. Използването на приложение като Photo Pills ще ви позволи да знаете какво да очаквате от слънцето по всяко време. Ако не искате да давате пари за това приложение, може да използвате други безплатни  приложения за златен час или уеб базирани инструменти като golden-hour.com.

Не забравяйте детайлите

Епичният пейзаж може да бъде хипнотизиращ с красотата си, но след като сте го заснели в общ план, потърсете детайли, които да ви помогнат да допълните картината. Потърсете някое окъпано в мека светлина листо или снимайте отблизо текстурата на няколко особено интересни камъка. Снимките на детайлите ще бъдат красиви сами по себе си, но и ще дадат контекст на пейзажните снимки, особено ако бъдат споделени в серия.

Внимавайте, къде поставяте слънцето

Поставянето на слънцето в рамката на вашата снимка може да бъде трудно занимание. Ярката светлина често ще причини потъмняването на другата част от снимката, а слънчевите лъчи може да се разпрострат върху изображението, да наруши контраста и да вкара странни цветна петна – обикновено лилаво, зелено, а понякога и бяло. Блестящата светлина може да я има дори, когато слънцето не е в кадър. Затова опитайте да засенчите обектива си, като поставите ръката си като козирка и така да предотвратите директното греене в обектива.

Използвайте правилото за третините с повишено внимание

Много телефонни приложения имат решетка, която разделя кадъра на третини вертикално и хоризонтално. Това е свързано с основен принцип на композиция, наречен „правило на третините“. Идеята е да поставите хоризонта на пейзажната ви снимка на една от двете хоризонтални линии и да се създаде добре балансирана снимка. Понякога това е възможно. Но в други случаи това води до жертване на една трета от изображението за скучно, безоблачно синьо небе в горния край на снимката или пък за невзрачна купчина пясък в долния край на снимката. Изпълнете кадъра с най-интересните части от сцената и използвайте различни композиции, докато не усетите снимката балансирана. Не позволявайте на мрежата на екрана да диктува кое изглежда добре.

Дайте свой мащаб на изображението

Камерата на телефона има способността да прави невероятните гледки по-малко впечатляващи. Пътеките не изглеждат толкова стръмни, планините не изглеждат толкова високи, а горите не изглеждат толкова величествени. Широкоъгълният обектив на вашия смартфон е донякъде виновен, но можете да се борите с това, като потърсите начини за добавяне на скàла. Cristina Mittermeier, фотограф и природозащитник, използва хората за скàла, като ги прави да изглеждат малки в кадъра. Птиците са друга добра алтернатива, но трябва да изчакате някоя да прелети.

Превод: Ева Филипова

Източник: Popular Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: