Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки СРООПН

IMG_2614.JPG

Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки

СРООПН

За нас

СДРУЖЕНИЕ НА РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ОТБОРИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ е създадено през 2010 г. като продължение на програмата на Американска фондация за България за финансиране на българските олимпийски отбори по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика, химия и отбора на младите физици.

Учредители на Сдружението са ръководителите на отборите –  известни учени, ветерани на олимпийското движение в България с опит в подготовката, обучението и участието в международни олимпиади. От 2011 г. Фондация „Америка за България“ поема дългосрочен ангажимент за финансиране на олимпийските отбори по природни науки.


РЕКЛАМА:

***

Целите на сдружението са:

Да подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки;

Да организира процеса на подготовка и участие на отборите в международни състезания;

Да работи за отличното представяне на националните олимпийски отбори;

Да съдейства за осигуряване на финансирането на подготовката и участието на отборите в международните олимпиади;

Да осигури информираността на българското общество за същността и значението на постигнатите от отборите успехи.

Какво правим?

СРООПН организира обучения, лабораторни занимания, специализирана подготовка по съответните научни дисциплини – осигуряване на лектори, разработване на задачи, публикуване на задачи от предишни олимпиади.

Всяка година около 50 ученици взимат участие в 15 международни състезания. Само през 2014 г. националните олимпийски отбори на България по природни науки завоюваха общо 61 медала и спечелиха почетни грамоти. Зад достигането на тези успехи стои целогодишният труд на около 70 преподаватели, ангажирани с подготовката и селекцията на националните отбори.

Олимпийското сдружение работи за диалог между държавните институции, националните отбори и представители на българския бизнес.  

От 2011 г. СРООПН организира Годишни олимпийски срещи в чест на успехите на олимпийските състезатели, а през 2014 г.  се проведе Първата национална олимпийска конференция по природни науки и иновации под патронажа на президента на Р България Росен Плевнелиев. 

 

Astromonia.JPG (795×597) 

Поглед в небесата… Олимпийски отбор по астрономия

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г. в Специалната астрофизическа обсерватория, Русия. България участва всяка година от 1998 г. насам с отбор в състав между пет и седем състезатели, като отборът винаги се завръща с поне два спечелени медала. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

До 2014 г. нашите ученици са спечелили общо 71 медала: 13 златни, 23 сребърни и 35 бронзови, като само през последни 3 години са завоювани 18 медала! Много от тези даровити деца вече работят в някои от световните астрономически институции.

 

Biology.jpg (672×504)

 Да експериментираме… Олимпийски отбор по биология

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни, основателки на олимпиадата през 1989 г., и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г. През 1994 г. олимпиадата се провежда във Варна, България. 

Всяка година националният отбор по биология е в състав от четирима състезатели. До 2014 г. отборът е  донесъл на страната ни общо 47 медала: златни, 8 сребърни и 35 бронзови.

 

Informatika.jpg (909×682)

 Всичко започва в Правец… Олимпийски отбор по информатика

Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първата е проведена у нас през 1989 г. в град Правец. Днес събира участници от над 80 държави, като всеки отбор е представен от четирима състезатели. Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 89 медала до 2014 г., от които 21 златни, 31 сребърни и 37 бронзови. Най-добрият ни състезател досега е Румен Христов с общо 3 златни и 2 бронзови медала, което го нарежда на трето място в света.

 

Matematika.JPG (920×690)

Най-старата традиция… Олимпийски отбор по математика

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин. Шестима ученици между 10 и 12 клас всяка година представят страната ни на престижното състезание.

До 2014 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 53 златни, 102 сребърни и 101 бронзови медала!

                            

Lingvistika.JPG (719×539)

 Сложна езикова мозайка… Олимпийски отбор по  математическа лингвистика

Международната олимпиада по математическа лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в к.к. Боровец. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 38 медала – 10 златни, 11 сребърни и 17 бронзови. Традиционно, в международната олимпиада по лингвистика участват по два отбора от всяка държава, с по четири състезатели във всеки отбор. Тези заслуги правят България третата по ред държава в ранглистата за всички времена.

От 20 до 24 юли 2015 г. в Благоевград страната ни е домакин на 13-та Международна олимпиада по лингвистика . 


Mladi Fizici.jpg (659×474)

 Докладчик, опонент и рецензент… Отбор на младите физици

Международният турнир на младите физици е престижно състезание по физика, състоящо се в практически изследователски задачи и провеждане на експерименти. Характерен за състезанието е неговият турнирен формат. Отборите влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяват се и се предизвикват помежду си. Турнирът има отборен характер и затова тук липсват индивидуални отличия. България участва в първите два Международни турнира през 1988 и 1989 г. в Москва и ги печели. След прекъсване възстановява участието си през 2000 г. Националните ни отбори се завръщат с бронзови медали през 2004 г., 2005 г. и 2013 г.

 

Fizika.JPG (719×539)

 Отговорите са многобройни… Олимпийски отбор по физика

През 1967 г. България, заедно с Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредява Международната олимпиада по физика и участва във всички 45 издания на олимпиадата от тогава насам. Броят на държавите участнички обикновено е около 85, а отборът на всяка държава е съставен от петима състезатели.

До 2014 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 14 златни, 34 сребърни, 57 бронзови медала и 58 почетни грамоти. Изключително постижение за България е абсолютното първо място на Иван Иванов на XIVМеждународна олимпиада по физика през 1983 г.

 

Himiya.png (860×644)

Изключително реактивоспособен… Олимпийски отбор по химия

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г.

 

От 1999 г. до 2014 г. нашите ученици са спечелили общо 30 медала: 1 златен, 7 сребърни и 22 бронзови!


 Кратък преглед – постижения на  българските състезатели в олимпийските отбори по природни науки до 2014 г.

 Златни медали: 116

 Сребърни медали: 216

 Бронзови медали: 304 

 

 Кои сме ние?

Alexey Hristov.jpg (212×205)

Алексей Христов – Председател на УС на СРООПН. В края на 90-те получава магистърска степен по богословие от СУ „Св. Климент Охридски“. През 2001-2002 е гост изследовател в университета Джорджтаун във Вашингтон на тема Нестопански организации и гражданско общество. От 2004 година е програмен директор на Американска фондация за България и управител на клона в България.

 

Hristo Chanev.png (423×238)

Христо Чанев – Доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“. Ръководител на националния отбор по химия от 2007 г. Ръководител на лабораторията по химия „Америка за България”. Зам.-председател на УС на СРООПН.

 

Albena Yordanova.png (423×238)

Албена Йорданова – Доцент в Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Ръководител на националния отбор по биология от 2009 г. Член на УС на СРООПН.

 

Emil Kelevedzhiev.png (423×238)

Емил Келеведжиев – Главен асистент в Института по математика и информатика на БАН. Ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г. Член на УС на СРООПН.

 

Nikola Kravasilev.png (423×238)

Никола Каравасилев – Докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Ръководител на националния отбор по астрономия от 2009 г. Бивш международен олимпиец по астрономия. Член на УС на СРООПН.


Asen Kjuldzhiev.png (423×238)

Асен Кюлджиев – Главен асистент в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика, БАН, лаборатория „Теория на елементарните частици”. Ръководител на националния отбор на младите физици от 2009 г.


Aleksandar Velinov.png (423×238)

Александър Велинов –Председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008 г. Ръководител на националния отбор по математическа лингвистика от 2003 г.


Viktor Ivanov.png (423×238)

Виктор Иванов – Доцент във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Ръководител на олимпийския отбор по физика от 2000 г. Бивш международен олимпиец по физика.  
 

Petar Boyvalenkov.png (423×238)

Петър Бойваленков – Професор в Института по математика и информатика, БАН, и преподавател в Природо-математическия факултет на ЮЗУ. Изпълнителен директор на списание „Математика“. Ръководител на отборите по математика от 2003 г.

 

Други международни състезания по природни науки

 

СРООПН подкрепя и участието на българските отбори по природни науки на следните престижни международни състезания:


– Международна олимпиада по астрономия и астрофизика

– Балканска олимпиада по информатика

– Младежка балканска олимпиада по информатика

– Балканска олимпиада по математика

– Младежка балканска олимпиада по математика

– Традиционна руска олимпиада по математическа лингвистика

– Romanian Master of Physics

– Международна Менделеевска олимпиада по химия

– Жаутиковска олимпиада по природни науки

Годишни олимпийски срещи

СРООПН организира годишни олимпийски срещи – празнични събития,  които имат за цел да отбележат успехите на отборите от настоящата година и да отдадат още веднъж заслуженото признание на учениците и техните ръководители. От 2013 г. годишните срещи се провеждат под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

 

Първа национална олимпийска конференция по природни науки и иновации

На 24 и 25 март 2014 г. в София се проведе Първата национална олимпийска конференция по природни науки и иновации. Конференцията се осъществи под патронажа на Росен Плевнелиев, Президент на Република България, и имаше за цел да срещне и стимулира диалог между заинтересовани страни по въпросите за олимпийското движение в страната – ученици, студенти, преподаватели, академици, представители на държавните институции и политици.

Втората национална олимпийска конференция по природни науки и иновации ще се проведе през 2016 г.

 

Олимпийски лаборатории

По проект на Олимпийското сдружение и в името на по-ефективната подготовка на олимпийските състезатели, в периода 2011-2013 г. бяха ремонтирани и оборудвани модерни учебни лаборатории по химия и биология в съответните факултети на Софийския университет.

 

Олимпийски предизвикателства!

Олимпийски задачи по природни науки – това може би ви звучи сложно, но те могат да бъдат и забавни. Задачите по природни науки имат и своята любопитна страна. Вижте я в следващите избрани олимпийски предизвикателства от всяка дисциплина!

Астрономия: Слънцето изгрява от изток, а Луната – от запад. Вярно ли е това твърдение? Всъщност кое от двете явления се случва по-често – изгревът на Слънцето или на Луната?

Биология: Най-успелият български плувец Петър Стойчев – Поставя на 24 август 2007 г. феноменален световен рекорд за най-бързо преплуване на протока Ла Манш – за първи път в историята под 7 часа! Определете в каква последователност са се разграждали и изразходвали следните енергийни запаси на нашия спортист: липиди, глюкоза в кръвта, гликогенови запаси.

Информатика: Хърмаяни не е добра програмистка, но с вълшебствата си я бива. Днес тя е решила да си облече вълшебен тоалет – шалче, блуза, пола и обувки, които ѝ позволяват да бъде невидима, когато си реши. Според книгата с вълшебства, вълшебен е този тоалет, при който разликата в цветовете на четирите му елемента е минимална. В гардероба на Хърмаяни има N1 шалчета, N2 блузки, N3 поли и N4 чифта обувки. За всеки елемент от облеклото е известен неговия цвят (цяло число от 1 до 100 000). Всеки тоалет се характеризира с максималната разлика между кои да е два негови елементи и се състои от точно по едно шалче, блуза, пола и един чифт обувки. Помогнете на Хърмаяни, като напишете програма magical, която намира елементите на вълшебния тоалет, т.е. тоалет, при който максималната разлика в цветовете е минимална.

Математика: Дадена е шахматна дъска с размери m × n, където m≥2 и n≥2 са естествени числа. Едно оцветяване на клетките на дъската в бяло, зелено, червено и синьо (при което всяка клетка е оцветена в точно един цвят),  наричаме шарено, ако всяко квадратче 2 × 2, съставено от четири клетки, съдържа всеки цвят точно по веднъж. Какъв е броят на шарените оцветявания?

Математическа лингвистика: Дадени са изречения на шугнански език и преводите им на български:

1. Пиир джооду шартьк пиишеен кихт, ата куд дарбоорайи джооду фикри кихт.

Старият вълшебник прави глинени котки, а кучето мисли за вълшебника.

2. Джооду фикрийеен пииш хоодж кинеен.

Мислите на вълшебника плашат котката.

3. Куд аллозеен пиир пиишеен хоодж кинеен.

Скоковете на кучето плашат старите котки.

4. Джоодуйеен кудеен дууст кинеен, ата кудеен ас хоодж бруувьаан кинеен.

Вълшебниците запознават кучетата, а кучетата вият от страх.

Преведете на шугнански: Старата котка мисли за воя на кучетата.

* На шугнански език говорят около 20 хиляди души в Таджикистан.

Млади физици: Изследвайте параметрите, от които зависи времето, за което изсъхват измитите съдове за хранене.

Физика: За да спечели принцеса Драупади, принц Арджуна трябва да изстреля стрела, която да мине между спиците на въртящо се колело, без да бъде докосната от тях. Колелото има n = 100 много тънки спици и извършва едно пълно завъртане за 1 s. Стрелата е тънка пръчка с дължина 60 cm. Принцът я изстрелва със скорост 50 m/s. Възможно ли е да спечели принцесата?

Химия: Саламура за  кисело зеле може да се приготви, като към 1 L вода се добавят 40 g готварска сол. Изчислете масовата част на солта в получения разтвор.


Знаете ли, че…

Всички международни олимпиади по природни науки, с изключение на тези по астрономия и химия, са учредени с участието на България.

 

Първата олимпиада по информатика се състои в България през 1989 г. в гр. Правец. Предложението е дадено от професор Благовест Сендов на 24та Генерална конференция на ЮНЕСКО в Париж през 1987 г.

IMG_2614.JPG (427×686) 

Международната олимпиада по астрономия е най-бързо развиващата се в света в момента. От 4 държави, участници в първата олимпиада през 1996 г., в последните олимпиади (2012, 2013, 2014 г.) броят на държавите е 20.

Международната олимпиада по математика е с най-дълга история. Нейното начало е поставено през 1959 г., а България участва всяка година.

Международната олимпиада по математическа лингвистика се създава по инициатива на България и първото ѝ издание се провежда през 2003 г. в к.к. Боровец.

Фондация „Америка за България” подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.

В областта на образованието Фондацията подкрепя България в развитието на нейния човешки капитал, което би гарантирало успешното ѝ бъдеще на модерна и просперираща нация. Ангажирана е с подобряване качеството на българското образование, издигането на престижа на учителската професия и възприемането на образованието като основна ценност.

Затова Фондация „Америка за България“ е поела дългосрочен ангажимент в подкрепа на  българските национални отбори по природни науки в организацията, целогодишната им подготовка и участията им в международни олимпиади и състезания.  Фондацията финансира и оборудването на специални лаборатории за подготовка на олимпийски състезатели по биология и по химия с цел усъвършенстване на практическите им умения.

За периода 2010 – 2017 г. Фондацията е инвестирала 2.8 милиона лева в олимпийските отбори чрез Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки.

 

Инвестицията в олимпийските състезатели по природни науки е инвестиция в бъдещето на България, в нейните млади хора, които в идните години ще бъдат двигател на иновациите, на научните постижения и на икономическия просперитет на страната ни. 

Подкрепете

българските национални отбори по природни науки

чрез дарителската сметка на СРООПН:

BG39STSA93000021807995

или с бутоните PayPal или ePay на сайта на Олимпийското сдружение www.olympicbg.org

Средствата ще бъдат използвани за подготовка и участие на отборите в международни състезания.


 

СРООПН
София, ул. „Хан Аспарух“ № 26

тел.: +35929897982

www.olympicbg.org


Европейска нощ на учените 2022 г.: