Самолетът Valkyrie е може би най-страхотният самолет, който някога е създаван

Когато David Loury решил да създаде изцяло нов дизайн на частен самолет, той се обърнал към естетиката на луксозните автомобили, за вдъхновение. „Maserati и Mercedes-Benz бяха двете основни марки, които разглеждах и концепциите и идеите ми са вдъхновени от тях” – казва независимият аерокосмически инженер. Тези концепции са въплътени във Valkyrie: пет-местен самолет, с еднобутален двигател.

Външният вид на Valkyrie определено е футуристичен, но и много красив. Това е така, защото Loury го е проектирал така, че пропорциите му да бъдат естетични: „изпъкнал профил в предната част, вдлъбнат в задната и инфлексна точка на мястото на свързването им.”

В допълнение към добрия външен вид, Loury искал Valkyrie да бъде ефективен и лесен за управление. Затова му поставил второ крило, близо до носа, което прави самолета с до 20% по-бърз, с по-малък разход на гориво, в сравнение с Cessna или друг сходен самолет.

Характеристики на Valkyrie


РЕКЛАМА:

***

Създател: David Loury

Компания: Cobalt

Спираща дъха скорост: Двигател с 350 конски сили, достига скорост от 260 възела (480 км/ч). Може да измине 1900 километра.

Несравнимо зрително поле: най-голямото при частните самолети – 320 градуса.

Второто крило прави загубата на височина, по време на полет, почти невъзможна. В съчетание с простите контролери и богатата на информация система

Garmin G3X, Valkyrie е изключително лесен за пилотиране. „Когато страртирате двигателя, самолетът е толкова лесен за управление, колкото кола” – казва Loury. „Така че, дори да сте лош пилот, той ще ви прости грешките.”

Стартъп компанията на Loury – Cobalt, планира да започне да приема предварителни поръчки за експерименталната версия на самолета – Valkyrie X, не по-рано от края на 2016 и възнамерява да направи потребителската версия Co50 Valkyrie достъпна в средата на 2017. Единственото нещо, което стои между вас и Co50 Valkyrie е сумата от 750 000 долара. „Не е евтино да се направи такъв самолет” – казва Loury. Но той отбелязва, че цената е само малко по-висока от тази на сходни частни самолети.

 

Източник: www.popsci.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: