Рядък феномен: Хиляди ледени „яйца” се появиха на плаж във Финландия

(Image: © Risto Mattila)

На 3 ноември тази година хиляди гладки ледени топки подобни на яйца на костенурки се натрупват на плаж във Финландия.

Откъде се появяват тези „ледени яйца“? Оказва се, кълбата лед са изваяни благодарение на причудлива комбинация от атмосферните явления и морските вълни.

Любителят фотограф Ристо Матила се натъква на странната гледка, докато се разхожда със съпругата си на остров Хайлуото на брега на Балтийско море. Същия ден температурата на въздуха се колебае около минус 1 градус по Целзий, а вятърът вилнее край морето.


РЕКЛАМА:

***

„Ледените яйца” заливат площ с размерите на една четвърт от футболно игрище и варират като големина от кокоше яйце до футболна топка. Матила отбелязва, че никога не е виждал нещо подобно през всичките 25 години, в които живее наблизо.

И той не е единственият свидетел на странното явление. Друг местен, Сирпа Теро, коментира пред Си Ен Ен, че се е случвало да вижда ледени късове по брега, но никога на толкова голяма площ.

Това рядко явление, обясняват експерти, се получава подобно на морското стъкло или на изгладените камъни, които намираме край брега. Парчета лед се откъсват от по-голямата ледена покривка в морето и се изхвърлят на брега с прииждащия прилив или тласнати от порива на вятъра. Вълните обливат ледените парчета, изглаждайки назъбените им ръбове, а морската вода замръзва по формиращите се „яйца”, карайки ги да нарастват подобно на търкалящи се по земята и набиращи скорост снежни топки. Когато стигат до брега ледените парчета вече са напълно загладени и приличат досущ на лъскави „яйца“.

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: livescience

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: