Руски фотограф улавя зашеметяващи изображения на замръзналото езеро Байкал, най-старото и най-дълбоко езеро в света

Credit: http://www.ipai.ru/

Често обърквано с море, Байкал е езеро, различно от всяко друго на Земята. То е най-голямото сладководно езеро на света (по количество сладка вода) и е най-дълбокото и най-старо езеро. Намира се в южната част на Руската област Сибир и съдържа 20% от сладката вода на света, което го прави най-големият резервоар със сладка вода.

Познато като „Перлата на Сибир“, съществуването на езерото Байкал се изчислява на 25 милиона години и е дом на повече от 2 000 ендемични растителни и животински видове от изключителна важност за еволюционната наука.

Credit: http://www.ipai.ru/

С площ 31 722 кв.км., езерото Байкал е по-голямо от много държави в света, включително Белгия, Армения, Албания, Хаити, Израел, Словения и Катар.

То е едно от трите езера в света с дълбочина над 1 000 метра. С дълбочина от 1 642 метра, езерото Байкал е със 172 метра по-дълбоко от езерото Танганика и с 617 метра по-дълбоко от Каспийско море.

Credit: http://www.ipai.ru/

Езерото Байкал е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е една от най-популярните дестинации за фотографи и авантюристи.


РЕКЛАМА:

***

Езерото замръзва пет пъти в годината, а ледовете му са толкова дебели, че може да издържи превозно средство, тежащо над 15 тона. Руският фотограф Кристина Макеева и нейни приятели прекарали там три дни, изследвайки замръзналото езеро Байкал и успели да уловят великолепието му.

Credit: http://www.ipai.ru/

Тя е описала преживяването си пред Bored Panda, казвайки, че тя и приятелите ѝ били толкова пленени от красотата му, че почти не спали три дни, докато били там. Тя пише, че „езерото Байкал е най-красивото място на света“ и когато погледнеш ефирните изображения не би могъл да го отречеш.

Credit: http://www.ipai.ru/

„Ледът на езерото Байкал е най-прозрачният на света! Това е вярно. Можеш да видиш всичко на дъното: риба, зелени камъни, растения и синкава бездна. Водата в езерото е толкова чиста, че можеш да видиш различни обекти на дълбочина 40 метра. В някои части ледът е хлъзгав като огледало. Можеш да заснемеш идеални отражения. Доста пътешественици се движат на кънки, велосипеди или шейни. Някои от тях вървят по стотици километри и спят в палатки върху леда.“

Credit: http://www.ipai.ru/

„Ледът се пропуква през цялото време. Когато замръзването е масивно, пукнатините разделят леда на различни площи. Дължината на тези пукнатини е между 10 и 30 километра, а ширината – 2-3 метра. Тези пукнатини се получават всяка година, приблизително на едно и също място на езерото. Те са последвани от трясък, който напомня за гръмотевица или оръдеен изстрел. Благодарение на пукнатините рибата в езерото не умира от липса на кислород. Ледът на Байкал носи много загадки и по-голямата част от образуванията предизвикват интереса на учените.“

Credit: http://www.ipai.ru/

Вижте повече от работата на Кристина Макеева на нейния уебсайт и профила ѝ в Инстаграм.

Credit: http://www.ipai.ru/

Ако търсите още една причина да посетите легендарното езеро, може да станете част от единствения в света леден маратон, разположен между два срещуположни бряга на най-дълбокото езеро на света.

Credit: http://www.ipai.ru/

Превод: Никол Николова

Източник: The Vintage News


Европейска нощ на учените 2022 г.: