Русия ще произвежда хибридни йо-мобили

citycar4.jpg
Йо-Ауто, руско съвместно дружество между производителя на камиони Яровит и Онексим инвестмънт груп, собственост на милиардера Михаил Прохоров, ще стартира производство на хибридни автомобили през 2012 г. Това заявява главният изпълнителен директор на дружеството – Андрей Бирюков. Инвестициите на Прохоров – 150 000 000 евро (или 208 000 000 щатски долара) ще предполага финансиране и на изграждането на завода, и производството на хибрида. Прохоров смята, че превозното средство ще доведе до печалба в рамките на четири години.
„Ще стартираме производството на Йо-мобайл в завода в Санкт Петърбург през втората половина на 2012 г. Годишното производство на първия етап ще бъде 10 хил. автомобила.”, заявява Бирюков, като добавя, че компанията още координира някои правни аспекти и обмисля възможността да сглобява части и в други региони. По-ранна идея била заводът да бъде в гр. Толиати.
„Планът ни е фабрики за сглобяването на автомобила да бъдат разположени във всички големи региони, в зависимост от броя на потребителите.”, казва още той.
През декември 2010 г. Прохоров е представил три прототипа на хибридната кола Йо-мобайл – хечбек, ван и крос-купе. Автомобилите ще струват между 10 000 и 15 000 американски долара, но цената им може да спадне до 7 000 долара, когато производствения обем достигне над 100 000 автомобила на година.

Заместник-министърът на търговията и индустрията Андфрей Дементиев смята, че Йо-мобайл е обещаващ проект, но се съмнява, че краткият период за реализация е реалистичен.
Предвижда се автомобилът с едно зареждане да изминава около 110 км.
http://green.autoblog.com/
http://www.slideshare.net/
http://xaxor.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: