Румъния се присъедини към конвенцията на Европейската космическа агенция (ЕКА)

http://www.spacedaily.com/images-lg/jean-jacques-dordain-marius-ioan-piso-lg.jpg
Церемонията по подписването на споразумението за присъединяване на Румъния към конвенцията на ЕКА се състоя в румънското Министерство на външните работи в Букурещ на 20.01.2011 г. Жан-Жак Дорден, главен директор на ЕКА, и Мариус Йоан-Писо, президент и главен изпълнителен директор на румънската космическа агенция, подписаха Споразумението за присъединяване в присъствието на Теодор Баконски, министър на външните работи, и Димитру Прунариу, бивш космонавт и председател на съвета на румънската космическа агенция.

Румъния има дълга традиция в космическите изследвания и е допринесла за над 30 научни и технологични космически мисии. През 1970 и 1980 г. Румъния е активен член на програмата на Съветския съюз „Интеркосмос”, включваща всичко колеги от социалистически страни, занимаващи се в областта на космическите изследвания.

Сътрудничество между Румъния и ЕКА датира от 90-те години на миналия век. През 1992 г. Румъния е една от първите източноевропейски страни, подписали споразумение за сътрудничество в областта на мирното използване на космическото пространство с ЕКА. Това проправя пътя за участие на страната в няколко изследователски проекта в сътрудничество с други европейски страни.

Сътрудничеството между ЕКА и Румъния бе засилено през октомври 1999 г. с подписването на петгодишно рамково споразумение за сътрудничество и с подписване на споразумение за сътрудничество между Румъния и ЕКА през 2006 г.  

Румъния е участвала в няколко мисии на ЕКА: Cluster (Клъстер), Herschel (Хершел), Planck (Планк), SOHO и Gaia (Гея), за които е предоставяла помощни-изследователи. Страната е участвала и в дейности по наблюдението на Земята (софтуера EDUSPACE), микрогравитацията, проучване (SURE) и технологични дейности (проекта за телемедицината IAP).


РЕКЛАМА:

***

По-късно тази година, правителството на Румъния ще приключи процеса на ратификация, след което страната ще стане официално 19-тата държава-членка на ЕКА.

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.spacemart.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: