Роло, основателят на херцогство Нормандия и неговите наследници

Статуя на Роло на централния площад във Фалез, Франция.

Резюме: Тази статия е посветена на Роло, викинг, който става първият владетел на херцогство Нормандия. Той е прародител на Уилям Завоевателя, нормандският херцог, който прекосил Ламанша и се сражавал с крал Харолд II (Годуинсън) в битката при Хейстингс от 1066 г., за да стане първият нормандски крал на Англия. 

Ключови думи: Англия, Нормандия, викинги.

Първият викингски владетел, който успял да обедини голяма част от територията на днешна Норвегия се наричал Харалд Прекраснокоси. Харалд бил полумитологична фигура като основен източник на информация за живота му са староисландските саги. Според писанията в сагите, Харалд Прекраснокоси бил първият крал на Норвегия. Той бил доста

Изображение от XIV в. на Шарл III Простовати, който дава дъщеря си на Роло.

могъщ. Голяма част от търговията по негово време се извършвала между Норвегия и други страни, като  Харалд събирал митата от търговията с Исландия и Лапландия. Има някои археологически доказателства, които подкрепяли тази традиция.
Той назначавал ярлове (графове), на които било поверено раздаването на правосъдие, прилагането на закона и събирането на данъци. На тези ярлове било позволено да пазят част от събраното за собствени разходи. В замяна на това те били задължени да осигуряват войници за краля, когато било необходимо. Системата на Прекраснокоси позволявала голям икономически просперитет, особено за ярловете и краля.


РЕКЛАМА:

***

Но по-малките земевладелци вероятно не могли да плащат данъците, което ги принудило да напуснат земите си. Някои от обезвластените бягали през Северно море в Шотландия, Оркни, Фарьорските острови, Финмарк, Финландия, както и в южното балтийско крайбрежие. Впоследствие някои от тези бежанци започнали да създават проблеми на Харалд. Един от тях бил синът на съдружника на Харалд, Рогнвалд – Роло. След като прекарал известно време в Балтийско море, той  се завърнал в Норвегия и атакувал на запад.

Изобразяване на кръщението на Роло, от френски ръкопис от XIV век, библиотека в Тулуза.

В крайна сметка Роло взел своите хора и кораби, пътувал до Хебридите и Ирландия и накрая пристигнал на южния бряг на Ламанша. Роло извършил много набези на територията на западните франки, която съвпада приблизително с територията на днешна Франция. Участвал в обсадата на викингите на Париж през 885-886. През 911 г. започнал обсада на Шартър. Епископът на Шартър отправил призив за помощ, на който се отзовавали редица френски благордници, включително дукът на Бургундия Рихард I и бъдещият крал на Франция Робер I. На 20 юли 911 г. френските сили надделели над Роло в битката при Шартър. Последвал мирен договор и Роло станал васал на краля на Франция. Той се заклел във вярност на френския крал, приел християнството, бил кръстен с името Робер и вероятно се оженил за предполагаемата извънбрачна дъщеря на Шарл – Гизела. В замяна крал Шарл дал на Роло земите между река Епт и морето, както и части от Бретан. Той станал и владетел на област Нормандия със столица Руан.

Гробът на Роло в катедралата в Руан.

Роло се превърнал в глава на викингската аристокрация в територията, която получил. Скоро след това скандинавските традиции и език изчезнали. Много членове на създалият се нов елит възприемали практиката да използват две имена,  истинското им скандинавско име и още едно френско звучащо. Франките започнали да ги наричат „нормани“, а тяхната територия станала „Нормандия“. Роло и неговите наследници носели титлата „графове“ на Нормандия. Има някои по-късни средновековни латински източници, които назовавали владетелите на Нормандия като „dux“, т.е. дук. 

Синът на Роло, Уилям I Дългия меч управлявал като граф на Нормандия от 931-942 г. Френският крал съжалявал за загубата на Нормандия и Уилям I трябвало да се бие, за да задържи своите територии. Той бил убит и невръстният му син Ричард

Статуя на Уилям Завоевателя във Фалез, Франция.

Безстрашни станал владетел. Той бил хвърлен в затвора от Луи IV, но успял да избяга. Ричард бил силен лидер, който развил нормандската тежка конница и реформирал църквата. Сестра му Ема била омъжена за крал Етелред Неподготвения, създавайки връзка с Англия. Ричард Безстрашния починал през 996 г., а синът му Ричард II Добри продължил политиката на баща си до 1026 г. Този Ричард бил първият херцог на Нормандия. След смъртта му, синът му Ричард III станал херцог, но умрял бързо и подозрително. Вината за ненавременната смърт на Ричард III паднала върху брат му Робер, известен като Робер Великолепни, който станал херцог на Нормандия. Робер никога не се оженил, но имал извънбрачна връзка с млада жена на име Арлет от град Фалез, от която имал син на име Уилям, известен още като Уилям Завоевателя. Като херцог на Нормандия, Уилям станал най-могъщият феодален владетел във Франция, а след битката при Хейстнингс от 1066 г. заел трона на Англия.

Роло и неговите потомци изиграли важна роля в политиката на Европа. Те управлявали Нормандия до 1204 г., когато Филип Август присъединил херцогството към Франция и елиминирал титлата херцог.

Източници: thefreelancehistorywriter.com
Превод: Екатерина Ангелова


Европейска нощ на учените 2022 г.: