Роботът – най-добрият приятел на човека

Автор: Мартин Иванов

Не е далеч времето, когато роботите могат да се превърнат в наши домашни любимци, измествайки кучетата и котките. Като симпатичното роботче Бади, което изглежда като герой от някой фантастичен филм.

Въпреки че в момента се разработва на ниво прототип, първите хиляда бройки от него вече са поръчани и до края на годината трябва да стигнат до клиентите.

„При разработването на Бади преследвахме две основни цели – да създадем един достъпен робот, който да отговаря на чувствата и усещанията на хората”, казва за Дойче Веле един от разработчиците на Бади – Рудолфе Хаселвендер.

Бади е създаден като робот, който да стане член на семейството ви. Той може да ви напомня за различни неща, казвайки например:


РЕКЛАМА:

***

„Ставай Матилда и не забравяй, че мама днес има рожден ден”. Бади може да помага в ежедневието както на деца, така и на възрастни хора. Може да се движи независимо в отделните помещения и да разказва различни истории. Чрез вградената камера може да запаметява различни снимки и по-късно да ви напомня за тях. Контактът на Бади с хората е все още на много ниско ниво, но роботите на бъдещето ще трябва да могат много повече.

Друг робот, наречен Нао, например, ще трябва да може да разпознава и реагира на човешките емоции.

„Роботът избира за всяка ситуация нова стратегия на убеждение. Ако някой не харесва хумора му, той може да смени вицовете или въобще да спре да ги разказва”, казва Лоранс Девие – професор по информатика и ръководител на екипа от разработчици на проекта. Подобни асистенти според нея са подходящи преди всичко за възрастни хора и за деца с аутизъм. Любопитен е фактът, че понякога за тези деца е по-просто да разговарят с машини, отколкото с хора.

От близо век насам, мечтата за един роботизиран свят, в който господства човекът-машина, присъства в произведенията на десетки творци.  Така например още във филмовата класика Метрополис от далечната 1927 г., един откривател пресъздава починалата си съпруга като робот. В Бог от машината (Ex Machina) от 2013 г. програмист създава идеалната жена-робот. И в двата филма, в края машините се обръщат срещу създателите си, което води до смъртта им.

„Потребителите трябва по-добре да разберат какво означава да имаш робот. Оставам без думи, когато някой ми каже, че роботите имат чувства. Не, те просто симулират емоции”, казва Девие.  На хората трябва да им се обясни, че роботите нямат усещания, чувства или собствена идентичност. Според нея симпатията, която хората могат да изпитват към роботите, е изкуствено създадена.

Като всеки уред с електроника и Бади не е застрахован от това да стане „жертва” на недоброжелателни хакери, още повече, че ще знае много неща за собственика си – от това какво има в жилището си до програмата му за деня.

„Всички компютърни системи могат да бъдат хакнати, но при роботите се развива нещо друго. Те са ученолюбиви машини, които се учат от човека, който ги използва. Затова е важно да можем да ги контролираме”, убедена е Девие.

Който желае, може сам да допринесе за подобряването на функционалността на Бади. Потребителите могат да добавят свои приложения в менюто на робота. С цената си от около 650 долара, Бади е дори по-евтин от някой  iPhone. Дали обаче Бади наистина ще се превърне в полезен помощник на хората, или ще си остане просто една играчка, ще покаже бъдещето.

По материали от Дойче Веле.


Европейска нощ на учените 2022 г.: