Роботът Надин, приличащ на човек и притежаващ индивидуалност, настроение и емоции

ht_robot_03_mm_151231_12x5_1600.jpg

Според изявление на Технологичния Университет в Нанян (NTU), Сингапур, учени от същия университет са създали „Надин”- интелигентен робот, изглеждащ  досущ като човек, съвършен в „своята индивидуалност, настроения и емоции”. 

Роботочовешкият рецепционист е бил представен в NTU, където неговият създател- проф. Надя Талман направила прогнозата, че „ за в бъдеще материалните и социални роботи като Надин могат да бъдат по-използвани в офисите и домовете.”

Според  изявлението на NTU, Надин е създадена като двойник на Талман, имайки „мека кожа и дълга кафява коса. Може да се усмихва, когато ви поздравява, да ви гледа в очите, когато говори и да се здрависва.”

От NTU казват, че роботът „може да бъде щастлив или тъжен, в зависимост от разговора, има добра памет”, способност да разпознава хора, с които се е срещал преди и да си спомня за разговорите, водени с тези хора. От университета добавят, че „Надин се снабдява с енергия чрез софтуер, подобен на тези на Аррle и Microsoft.”

„Имайки предвид застаряващото население в много страни по света, роботите могат да бъдат решение за намаляващата работна ръка и да бъдат в помощ при нужда с деца и възрастни, дори да бъдат използвани в здравното обслужване.”, каза Талман. 


РЕКЛАМА:

***

Тя добави, че „няма разлика между Надин и истинския събеседник, защото тя винаги е с теб и осъзнава какво се случва. В бъдеще тези умни роботи биха могли да бъдат като С-3РО, популярният  дроид от „Междузвездни войни”, притежавайки знания по чужди езици и протокол.”

Видео, публикувано във фейсбук страницата на NTU, показва как Надин разпознава Талман и води разговор с нея. Видеото има над 25 000 гледания за един ден. 

Въпреки стотиците негативни коментари на потребителите в социалните мрежи, че роботът е „плашещ”, „страховит” и „опасен”, експертите смятат, че тези страхове ще изчезнат с времето, когато технологиите ще станат още по-популярни. 

 

Превод: Лучия Минкина

Източник: http://abcnews.go.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: