РИСКОВИ АБОРТИ: YouTube премахва видеоклипове с дезинформация


YouTube oбяви, че ще премахва съдържание, промотиращо рискови аборти.

 

Видеоклипове, включващи неверни твърдения за безопасността на абортите, ще бъдат включени в политиките за дезинформация, обяви компанията в Twitter.

YouTube заяви, че премахването на съдържание, което информира и популяризира рискови методи за аборт, е започнало в четвъртък (21.07.2022 г.) и ще продължи с бързи темпове през следващите няколко седмици.

Американската група за справедливост между половете UltraViolet сподели, че това ще помогне за защита на общественото здраве, но технологичните фирми трябва да направят повече.
Според Шона Томас, съосновател и изпълнителен директор на UltraViolet, са необходими незабавни действия, за да се предотврати „епидемия от дезинформация“ и да се предостави на бременните жени надеждна информация за репродуктивното здраве. Тя смята, че след обръщането на делото Роу срещу Уейд, днес това е още по-наложително.


РЕКЛАМА:

***

Г-жа Томас призова: „TikTok, Twitter и Meta да последват примера на YouTube и да спрат разпространението на тази застрашаваща живота дезинформация.“

UltraViolet е сред повече от 200 организации, подписали писмо, изпратено до YouTube, Meta, TikTok и Twitter по-рано този месец, в което се твърди, че тези компании „в момента печелят от тази опасна медицинска дезинформация“.

Доставчиците на медицински услуги в САЩ и организациите с нестопанска цел, подписали писмото, изразиха мнение, че съдържанието, което насърчава алтернативи на одобрените лекарства за аборт, е особено опасно и изисква незабавни действия от фирмите.
Публикации, рекламиращи токсични билки като метод за прекъсване на бременност, наскоро бяха регистрирани в социалните медии, предизвиквайки тревога у медицинските експерти.

Одобрените от Американската администрация по храните и лекарствата мифепристон и мизопростол, използвани при медикаментозния аборт, се считат за най-безопасния и ефективен медицински начин за прекратяване на нежелана бременност.

Популяризирането на „непроверени“ методи и теории за аборт в социалните медии „не просто е опасно – то е животозастрашаващо“, споделя г-жа Томас.

Център за противодействие на цифровата омраза (CCDH) публикува доклад през юни, в който се твърди, че Google Search и Google Map насочват някои потребители, търсещи клиники за аборти и информация, към „фалшиви“ такива. Изследването на CCDH установи, че 11% от търсенията в Google за аборти водят потребителите до клиники, популяризиращи алтернативни методи за аборт, криещи големи рискове.

Според Калъм Худ, ръководител на изследванията в CCDH „технологичните компании не могат да твърдят, че приемат сериозно дезинформацията за абортите, докато не се справят с проблема във всичките му аспекти“. Това включва действия по подвеждащи реклами за „фалшиви клиники за аборти“ и съдържание, популяризиращо „недоказани и потенциално опасни“ лечения прекъсване на бременност.
Google е потърсен за коментар.

 

Превод: Емел Манушева

Източник: https://www.bbc.com/news/technology-62264590


Европейска нощ на учените 2022 г.: