Търсене
Close this search box.

Релефна карта

Релефна карта

Релефна карта

Релефна карта


Направи дарение на училище!***

Големият китайски учен Шън Гуа започва да прави релефни карти в края на XI век, когато работи като чиновник, инспектиращ граничните области. Неговият метод бил да изобрази дадена област върху дървена основа и да добави планините и долините, като ги моделира от смес от дървени стърготини и лепило. Самият той отначало прилага тази техника на открито, но после я заменя с технология с използване на разтопен восък, след като сместа за моделиране замръзва при едно застудяване на времето. Когато се връща към работата си в Кайфен, той разполага със своя восъчен оригинал, изкопиран във вид на издълбано дърво. Скоро след това са издадени заповеди за производство на подобни карти от дърво за всички гранични области на Китай.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.