Рекорден брой желаещи да станат астронавти

Автор: Светослав Александров
Над 18 300 души желаят да станат астронавти, оповести НАСА. Това са три пъти повече желаещи, отколкото беше отчетено през 2012 година и надминава абсолютния рекорд от 8 000 желаещи, който е отчетен през далечната 1978 година.

„Не е изненадващо за мен, че толкова много американци от различен бекграунд искат лично да допринесат за разгряването на пътеката към Марс“, съобщи администраторът на НАСА Чарлз Болден, който самият е бил астронавт в миналото. „Неколцина изключително талантливи мъже и жени ще станат астронавти и те ще бъдат избрани в рамките на тази група, която ще излети в космоса от американска земя в кораб, построен в САЩ“.

НАСА откри конкурс за работното място „астронавт“ на 14 декември. Конкурсът беше прекратен този четвъртък. Започва дълъг 18-месечен процес, който ще кулминира с избора само на няколко човека – между 8 и 14. Те ще станат кандидати за астронавти. НАСА ще оповести окончателния си избор в средата на 2017 година.

През този период специален селекторски панел на НАСА ще отсява кандидатите на базата на техните квалификации. Тези, които са преминали ситото, ще бъдат поканени на интервю в центъра Джонсън. Накрая ще се направи финалната селекция и новите кандидати за астронавти ще започнат тренировки в Джонсън.

Това не значи, че веднага ще полетят в космоса! Кандидат-астронавтите ще преминат през двугодишен период на запознаване със системите на космическите кораби, тренировки за космически разходки и обучения за работа в екип, задължителен курс по руски език и др.

Тези, които завършат успешно двугодишното си обучение, ще бъдат назначени на технически длъжности в астронавтския корпус и чак тогава ще бъдат преразпределени на мисия за четири възможни варианта – експедиция на „Международната космическа станция“, експедиция на борда на кораб „Орион“ за полет в далечния космос, полет на борда на двата нови комерсиални кораба – „Старлайнър“ на Боинг или „Драгън“ на СпейсЕкс.


РЕКЛАМА:

***

Източник: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: