Реконструирано бе обезобразеното в битка лице на викингска жена воин

Снимка 1. Жената воин от Солор, Норвегия. (Image credit: National Geographic)

Открита през 1900 г., тази вече 1000-годишна викингска жена воин е била убита в разцвета на младостта си.

Когато мечът се спуснал над главата й, острието я прерязало до костта. Хиляда години по-късно учените, изучаващи останките й, все още не са сигурни дали именно този удар всъщност я е убил, но положените в гроба й редом до тялото й бойни оръжия дават основание да се смята, че тя е загинала като воин.

Гробът на тази викингска жена, живяла и починала около 900 година, е открит близо до ферма в Солор, Норвегия, през  1900 г. След като гробът й е разкопан, жената е намерена с глава опряна на щит, с меч, копие, бойна брадва и стрели, а в краката й извит лежал и скелет на кон. Когато анализът разкрива, че скелетът принадлежи на жена, изследователите веднага го свързват с митичните жени воини на викингите, споменавани в средновековните ръкописи.


РЕКЛАМА:

***

Сега за първи път изследователи от университета в Дънди, Шотландия, са използвали технология, за да възстановят лицето на девойката включително на раната, която може да е била причина за смъртта й.

Резултатите от изследването са представени в новия документален филм на National Geographic „Викингските жени воини“. Девойката е била на възраст около 18 – 19 години. Както се вижда и от снимката, била е със силна челюст, едното й око е било подуто, а челото – обезобразено от удар. При все това според анализа на екипа дълбоката рана е показвала признаци на заздравяване и може би не е довела непосредствено до смъртта на момичето.

Независимо обаче дали раната се е оказала фатална или не, за учените възстановката е важна от гледна точка на това, че е „първото доказателство за жена викинг с бойна контузия“, според  думите на археолога Ела Ал Шамахи пред The Guardian.

Новината е вълнуваща за изследователите, които от години се опитват да преобърнат вековното схващане, че воините на викингите са били изключително мъже. Този стереотип бе разклатен още през 2017 г. благодарение на един друг викингски скелет – този от Бирка, Швеция. За скелета от Бирка през последните 70 години също се предполагаше, че принадлежи на мъж заради бойните оръжия, с които е погребан, но ДНК анализът преди две години недвусмислено показа, че е на жена воин. По аналогичен начин тя е била погребана с бойни оръжия, в гроба са били положени коне, а освен това към погребалния инвентар е добавен и комплект шахматни фигури, указващи тактически умения, каквито би имал воин на висока позиция.

Снимка 2. Рисунка на гроба на жената воин от Бирка, Швеция. (Image credit: Drawing by Þórhallur Þráinsson; Copyright Antiquity Publications Ltd.)

 

Черепът и оръжията на девойката воин от Солор ще останат изложени в Музея на културната история в Осло, Норвегия, до 22 ноември, а филмът „Викингските жени воини” бе излъчен по National Geographic  за първи път на 3 ноември.

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: livescience

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: