Реконструираха лицето на египетски владетел, описан като най-стария известен случай на смърт от сърдечна недостатъчност

Credit: Francesca Lallo
Credit: Francesca Lallo

Международен екип от изследователи възстанови лицето на 3500-годишна египетска мумия, като освен това направи разкритие за необикновена техника на балсамиране.

Останките принадлежат на Небирий – „Началникът на конюшната”, който живее при управлението на 18. династия на фараон Тутмос III (1479-1424 г. пр.н.е.).

Първоначалната находка на археолозите се състои само от мумифицираната глава на владетеля и буркани, съдържащи вътрешните му органи.

Мумията на Небирий става известна преди две години, когато се представя като най-стария открит случай на хронична сърдечна недостатъчност.

По думите на R. Bianucci (биоантрополог в секция “Правна медицина” в Университета на Торино) той е бил на възраст между 45 и 60 години, когато е починал. Гробницата му в „Долината на царете” била ограбена в древността и тялото му било умишлено унищожено. През 1904 г. италианският египтолог E. Schiaparelli, открива останалата част от мумията, която сега се помещава в египетския музей в Торино.


РЕКЛАМА:

***

Сега, хилядолетия след оскверняването на останките му, Небирий е върнат към живот чрез съвременната съдебна медицина.

За да възстановят лицето му, учените използват компютърно моделиране и антропологични изследвания. Екипът използва компютърна програма, за да започне да създава картина на лице с типични египетски черти. Като се има предвид и възрастта на владетеля, учените създават маркер за мускулната тъкан и кожата.

Небирий изглежда като човек с изпъкнал нос, широка челюст, прави вежди и умерено дебели устни.

Credit: Philippe Froesch
Credit: Philippe Froesch

Philippe Charlier (съдебен патолог и антрополог от Парижкия университет) казва:

“Реконструкцията е отлична, но това не е само плод на моето виждане. Това е сериозна научна работа, базирана на най-новите техники за реконструкция на лицето и меките тъкани върху черепа. Отвъд красотата има анатомична реалност.”

Предварителните химически данни, представени на World Mummy Congress, проведен в Рио де Жанейро през 2013 г., показват, че бинтовете са били обработени със сложна смес от животински мазнини или растително олио (от балсамово или ароматно растение) и два вида смола.

Изследвания с високотехнологичен скенер разкриват, че превръзките са внимателно поставени почти навсякъде в главата, носа, ушите, очите и устата (допълнително уплътнение е било въведено в устата, за да се запълнят бузите).

Мумифицираната глава на Небирий е резултат от “перфектно обинтоване”, обясняват Bianucci и Charlier в доклад, публикуван в списанието “Съдебна наука, медицина и патология” (Forensic Science, Medicine and Pathology). То създава преграда за защита на тялото от насекоми, като същевременно има козметична цел, която позволява на лицето и шията да се запазят в оригиналния си външен вид.

Credit: Philippe Froesch
Credit: Philippe Froesch

Учудващо, сканирането показва малка дупка в костната структура, в пластината, която разделя носната кухина от черепната кухина. Мозъкът обаче не е бил изваден.

Използвайки данните от сканирането, изследователите могат да извършат 3D реконструкция на мозъчната повърхност, което им позволява да реконструират меките тъкани, унищожени или модифицирани при постмортални изменения.

“Успяхме да затвърдим аргумента, че Небирий е бил част от египетския елит. Мумифицираната глава е рядък пример за погребален ритуал от началото на  18. династия в Египет “, заявява R. Loynes от KNH Center for Biomedical Egyptology на Университета в Манчестър, Англия. “Това е уникална находка, предшестваща развитието, наблюдавано в по-късната 18. до 20. династия на царе и владетели.”

Dario Piombino-Mascali, антрополог от университета в Месина, Сицилия, заявява, че използвайки комбинация от неинвазивни техники, изследователите са разкрили специален метод за балсамиране на черепа, което не изисква отстраняването мозъка.

На кръстопътя на антропологията и археологията, изследването открива нови възможности за изучаване на мумиите. Методът може да се използва и при много други находки.

 

Превод: Силвия Пашева

Източник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: