Редовното хидратиране на кожата държи екземата под контрол

Екзема или дерматит е термин, с които се обозначава възпаление на кожата и обхваща голяма група кожни заболявания, ангажиращи повърхностните слоеве на кожата епидермис и дерма. Това състояние може да засегне кожа във всяка възраст от бебета до старческа възраст и протича под различни форми. Тук влизат състояния като атопичен дерматит, контактен дерматит, лихенификация на кожата, себореен дерматит, памперс дерматит и дори разчесванията от силен сърбеж.

Причините за екзема могат да бъдат много и може да протича остро или хронично. Обикновено този тип проблеми по-често са с хроничен ход на фона, на който има чести обостряния. Дерматитът рядко би могъл да е животозастрашаващо състояние, но редовно създава дискомфорт, неприятно усещане и влошава качеството на живот.

Екземата е проблем на кожата, който се проявява с различна картина от зачервяване, сухота, разраняване до мехурчета или залющване на кожата. При хронично протичане се появяват и нарушена пигментация и уплътняване.

Практически няма място по кожата, което да не може да се порази от екзема или дерматит. Счита се, че около един на всеки пет души в даден момент от живота им имат екзема.

Здравата кожа представлява бариера за различни въздействия от външната среда. Кожата с екзема обаче страда, защото е увредена бариерната и функция и така е изложена на риск. От друга страна сърбежа и последващото разчесване още повече влошават състоянието на кожата.


РЕКЛАМА:

***

Предразположението към екземни заболявания, както към много здравословни проблеми също има генетична обусловеност. Роля имат и редица рискови фактори каквито са детската възраст, сенсибилизация, предизвикана от повтарящи се контакти с различни алергени, чувствителност към различни по произход дразнители, предхождащи алергии и астма, някои професии, нарушение в имунитета.

Екземата е състояние, което може да се излекува или да се държи под контрол. Най-простите неща, които са в помощ са създаването на полезни навици:

  1. Избягване на най-честите иритиращи средства от обкръжението – сапуни, шампоани, вани, треви, найлон, вълна, разтворители;
  2. Избягване на алергени – полени, акари, някои храни;
  3. Ограничаване на контактът с вода;
  4. Заменя на сапуна с подходящ почистващ препарат;
  5. Редовно хидратиране на кожата.

Замяната на сапуна с подходящ почистващ препарат, ограничаването на измиването на кожата и редовно хидратиране са едни от най-лесните, достъпни, но едновременно с това и важни средства, с които да се поддържа кожата здрава и да се запази бариерната и функция.

д-р Виолина Тодева

Обикновено съвременния начин на живот налага по-често измиване, но е добре всеки, който има проблем да ограничи използването на агресивни измивни средства и при възможност да се използва основно чиста вода.

Хидратирането на кожата с емолиенти намалява усещането за сърбеж и когато се прилага редовно намалява рискът от рецидив и тласък. Ето защо всеки, който има екзема или дерматит е добре да привикне рутинно да използва хидратант, аналогично на миенето на зъби за поддържане на здравето на зъбите. Много често не е толкова определяща марката или производителя, колкото това да бъде редовно.

Емолиентът може да е с по-плътна или лека текстура според сезона и състоянието на кожата. Аналогично е и колко често ще се използва и в какво количество. Избягвайте съдържанието на парфюми и консерванти, когато сами избирате емолиент, защото те дразнят кожата.

Основно просто правило за ефективност на хидратантите е след душ да се нанесат до 3 минути, за да може най-образно казано да „запечатат водата“ в кожата.

д-р Виолина Тодева – дерматолог, Стара Загора

www.todeva.com

Допълнителна информация може да намерите в www.framar.bgдерматит и екзема


Европейска нощ на учените 2022 г.: