Търсене
Close this search box.

Развитието на космическите технологии и изследвания през изминалата година

Развитието на космическите технологии и изследвания през изминалата година

Развитието на космическите технологии и изследвания през изминалата година

Развитието на космическите технологии и изследвания през изминалата година


Направи дарение на училище!***

Амбициозната програма Артемис І се сблъска с безброй проблеми и трудности през тази година, които в крайна сметка провалиха всичките опити до момента за изстрелването на супер тежкотоварната ракета носител на агенцията Спейс Лънч Систем. Въпреки това космическите агенции не се отказаха от начинанието и опитите за извеждането на космическия апарат Орион в орбита около Луната, както и успешното му връщане обратно на Земята, ще продължат. Но дори и скоро човечеството да не успее да се завърне на Луната, в нашето съвремие се случват един куп други велики събития в света на космонавтиката.

Живеем във време, в което създаден от човека роботизиран хеликоптер вече извършва полети в атмосферата на друга планета. Това е апаратът на НАСА – Ingenuity, който е част от мисията Mars 2020 и пристигна на Марс, прикрепен към долната страна на марсохода Пърсивиърънс. Той кацна на Червената планета на 18 февруари миналата година в кратера Йезеро, район в който изглежда, че някога е имало езеро и делта на река, вливаща се в него. Впоследствие Ingenuity успешно осъществи първият в историята задвижван контролиран извънземен полет в друг свят на летателен апарат по-тежък от въздуха. Въпреки, че беше предвиден само за около 30 дни оперативна работа, вече над 500 дни апаратът все още е в отлично състояние, възможност да лети и прави снимки на труднодостъпни за марсоходите местности.

Астрономията през 2022 г.
Астрономията през 2022 г.

Това също така е време, в което вече е в експлоатация и първият товарен космически кораб за многократна употреба – Карго Драгън 2, който извършва редовни полети до Международната космическа станция и обратно, носейки тонове товари, храна, провизии и пособия за експерименти. Той може автономно да се прикачва към станцията, вместо да бъде прихващан, като предната модификация, а при това е създаден и управляван от частна компания (SpaceX).

В момента Карго Драгън е единственият космически кораб в света, който е в състояние да превозва голямо количество полезен товар от орбита към Земята, всички останали товарни кораби после изгарят в атмосферата. След последната си мисия той върна почти 2 000 килограма провизии.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Скачване на Карго Драгън с МКС.

Това което най-много впечатли обществеността през последната година, обаче бяха невероятните гледки и факти за дълбоката Вселена, които ни разкри уникалният нов телескоп Джеймс Уеб. Той се явява най-мощният телескоп, изстрелван някога в космоса, неговата значително подобрена инфрачервена резолюция и чувствителност му позволят да вижда обекти, които са твърде древни, далечни или бледи за ветерана “Хъбъл”.

Учените очакват това да даде възможност за широк спектър от изследвания, като наблюдение на първите звезди и образуването на първите галактики непосредствено след Големия взрив, както и подробна атмосферна характеристика на потенциално обитаеми екзопланети.

Но може би най-успешният и ползотворен експеримент беше провеждането на космическата експедиция DART. Мисията беше изстреляна от НАСА, с ракетата Фалкън 9 през ноември миналата година, към двойната астероидна система Дидим-Диморф, като на 24 септ. 2022 г. умишлено разби малка сонда върху повърхността на Диморф. Ударът успешно отклони от траекторията му този астероид, съкращавайки с около 32 минути орбиталния му период на обикаляне около Дидим.

За първи път в историята успяхме да отклоним астероид от неговата траектория и да намалим вечно съществуващия страх от катастрофални сблъсъци на опасни космически тела с планетата ни. Сега вече науката даде в нашите ръце ефективно оръжие, което при нужда може да спаси човечеството от космически катаклизъм.

 

Подробни детайли по всички тези, както и много други интересни теми от областта на развитието на космическите технологии през последната година, можете да прочетете в специализирания брой/електронна книга на Българска Наука – “Астрономията през 2022”.

 

 „Астрономията през 2022 г.“

 

Текст: Радослав Тодоров


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.