Разпадащият се саркофаг на Чернобил, построен, за да задържа смъртоносната радиация, ще бъде съборен

Гигантската структура, първоначално построена около атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г., за да задържа радиоактивния материал, освободен при една от най-тежките ядрени катастрофи в историята, се руши. Скоро ще бъде съборен.

Украинската компания, управляваща атомната електроцентрала, АЕЦ „Чернобил“, наскоро подписа договор със строителна компания, която ще разруши куполообразната структура до 2023 г., когато изтича “животът ѝ на експлоатация”, това се казва в официално съобщение на

компанията.

Това не означава, че радиоактивният материал ще се разпространи. През 2016 г. е изработена голяма стоманена конструкция, наречена „Нов безопасен изолатор“, за да покрие саркофага и радиацията под него. Висока е 108 метра и е построена на разстояние от радиоактивния обект. Според предишен доклад на Live Science, тя ще се постави на място с помощта на 224 хидравлични крика.


РЕКЛАМА:

***

Според доклада се очаква Новият безопасен изолатор да издържи поне 100 години и да бъде достатъчно устойчив, за да понесе торнадо. От друга страна, рушащият се саркофаг под него не е бил изграден, за да издържи дълго време и представлява своеобразен подход за бързо овладяване на радиацията по време на аварията.

В изявлението се казва още, че саркофагът не стои изправен благодарение на надеждните инженерни постижения, а чрез силата на гравитацията. Разглобяването му ще бъде “изключително сложно” и ще има „висок ядрен и радиационен риск”.

Планът е саркофагът да се раздели парче по парче, като същевременно частите, които ще останат, ще бъдат подсилвани, за да не се разпаднат. Ако това да се случи, радиоактивният материал ще се освободи в новия изолатор.

Разглобените части ще бъдат нарязани на по-малки парчета, пречистени и пренесени в транспортни контейнери, които ще бъдат преработени или изхвърлени. Това ще отбележи края на този грандиозен проект, струващ около 78 милиона долара.

 

Превод: Дарина Миланова

Източник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: