Разликите между консерватори и либерали могат да бъдат психологически фундаментални

convslab.jpg
Консерваторите и либералите са наясно, че съществува пропаст между политиката и социалните им идеали. Ново проучване показва, че различията им са базирани на психологическа основа.
Изследване, проведено от Марк Милс (Университета на Небраска – Линкълн), разкрива, че негативните предразсъдъци – при които по-голяма тежест в нашите познавателни процеси се дава на негативната в сравнение с положителната или неутралната информация – са по-силни при политическите консерватори и трансферите на негативни предразсъдъци са свързани с това до колко добре помнят дразнителите.

С други думи консерваторите в проучването са по-склонни да си спомнят неща, които предизвикват негативни емоции – снимки на война, змии, мъртви животни – от по-либералните си колеги.
Първо, изследователите разпределят участниците по политическата скала въз основа на тяхната степен на одобрение или неодобрение на 20 бутона с горещи политически въпроси. След това са помолени да разгледат 120 отрицателни, положителни и неутрални снимки за подготовка за тест на паметта.

Тестът на паметта е свързан с разглеждането на 240 снимки – на екрана са показани двойки снимки, едната, от които е от по-рано разгледаните изображения – след което участниците са помолени да идентифицират снимките, които вече са видели.
Хипотезата на учените е, че те ще видят някои разлики в паметта свързани с положителните и отрицателните образи между консерватори и либерали, но остават изненадани в констатираната разликата. Най-консервативните участници помнят около 91 процента от негативните образи в сравнение с 80 на сто от положителните. За разлика от тях най-либералните участници помнят около 84 процента от негативните образи в сравнение с 86 на сто от положителните.
„Има много причини, поради които хората се различават по това как обработват емоциите“, казва Милс, завършил студент по психология в Центъра за изследване на мозъка, биологията и поведението към UNL (Университета на Небраска – Линкълн). „Една част от изследването се опитва да обясни каква част от това противоречие се обяснява с политическата идеология. Това беше непознато до този момент“.
45% процента от вариацията между субектите се обяснява с политическата идеология според него.

„Това изразява количествения размер на съответствие между негативните предразсъдъци и политическа идеология“, заявява Милс. „От всички възможни причини в целия свят за това защо индивидите се различават в способността си да помнят положителни и отрицателни образи, само политическата идеология може да представлява около половината от тези причини“.
Въпреки името си, обаче негативните пристрастия не са лошо нещо – всеки ги притежава според изследователите.

„Ако пренебрегнете положителните стимули във вашата среда, може да пропуснете обяда си“, смята Кевин Смит, професор по политически науки към UNL (Университета на Небраска – Линкълн), съавтор на Милс. „Ако пренебрегнете отрицателните стимули във вашата среда, може да бъде вече обяд, така че има основателна причина за това защо имаме негативни пристрастия“.


РЕКЛАМА:

***

Изследването е публикувано през март в списание Behavioural Brain Research. То е в съавторство със специализантите по политология Франк Гонзалес, Карл Гиусефи и Бенджамин Сивърт; професорът по политически науки Джон Хибинг и доцента по психология Майк Дод.

Смит заявява, че новото изследване е още една стъпка в посоката на изследванията в UNL (Университета на Небраска – Линкълн), който изследва най-основните психологически и физиологични основи на разликите между либерали и консерватори. Смит и Хибинг имат пресечена точка с това изследване, което е разгледано в тяхната книга „Предразположение: Либерали, консерватори и биология на политическите различия“, публикувана през 2013 г.
„Когато консерваторите получават отрицателен стимул и се проследи тяхната физиология и неврология, могат да се видят реакции, които показват разлика между либерали и консерватори“, смята Смит. „Една област, която ние наистина не сме изследвали, е познанието на негативните предразсъдъци. Не е работено много върху паметта.

Новото изследване обяснява на още по интуитивно ниво защо либералите и консерваторите са различни. Има различни психологически различия между тях“.

Марк Mилс, Франк Гонсалес, Карл Гиусефи, Бенджамин Сиверт, Кевин Смит, Джон Хибинг, Майкъл Дод. Политическия консерватизъм прогнозира асиметрии в сцената на емоционалната памет. Behavioural Brain Research, 2016; 306: 84 DOI: 10.1016 / j.bbr.2016.03.025

Превод: Теодора Христова
Източник: Университета на Небраска – Линкълн

Политическата Ви идеология може да е в главата Ви?

Европейска нощ на учените 2022 г.: