Търсене
Close this search box.

Разказ от интервю с Цветан Цветков

Разказ от интервю с Цветан Цветков

Разказ от интервю с Цветан Цветков

Разказ от интервю с Цветан Цветков


Направи дарение на училище!***

Автор: Мария Христова Христова

На двадесет и първи август имах честта да взема интервю от Цветан Цветков – главен асистент в института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките. Запознах се с него на второто издание на школата по астрономия „Марин Бъчеваров“, където той изнасяше лекция за най-важната звезда в нашата система.

Преди да поеме пътя към Слънцето, той учи в Хасково, където е повлиян от хора в местната обсерватория. Това води до написването на първата му статия, която е посветена на изследвания, пряко свързани с произхода на заредени частици, изхвърляни от големия ни източник на светлина и топлина в космическото пространство, което е полезно за подобряването на модели и прогнозирането на явления на космическото време.

Цветан Цветков, изнасящ лекция.


Разбери повече за БГ Наука:

***

След първата му статия стигаме до момента, в който г-н Цветков е част от одобрен проект за финансиране от Фонд научни изследвания (ФНИ). Свързан е със създаването на мониторингова система на потоци частици и метеорологични данни с цел подпомагане в измерванията на нашата планета.

Достигаме и до последната му публикация, която все още не е видяла бял свят. Темата, която е засегната, е експеримент, който се провежда при изследвания на короната в бяла светлина, а това е важно за разграничаването на различните компоненти на короната. Специално в тази статия е написано за нов метод, осъществен от техен екип на двадесети април тази година в Австралия.

Цялата статия, както и много други, прочетете в новия Брой 173 на сп. Българска Наука


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.