Рая Петрунова: Как се виждам в света на науката и технологиите

Автор: Рая Петрунова, участник в конкурса Refresh Girls, Европейска нощ на учените 2019

Събуждам се сутрин с мелодия „Малка нощна музика“ от Моцарт, звучаща от моя умен телефон. Ставам, измивам зъбите си с модерна, електрическа четка, накъдрям косата си с новата ми преса за коса. Обличам изгладените с последен модел ютия дрехи и поглеждам през прозореца. Да, времето е подходящо, за да изляза с електрическата си тротинетка, с която стигам бързо до всяка точка в града, но преди това… Искам едно кафе! Натискам копчето и само след по-малко от минутка… Хоп! Имам готово, ароматно, късо с много каймак кафенце, точно както го обичам! Оу, нещо трябваше да не забравя! Поглеждам телефона си, където е целият ми график, и виждам, че днес е срещата ми с издателя на списанието „БГ наука“!

Ето така започва денят на повечето хора сега. Технологиите са неотлъчно до нас на почти всяка наша крачка. Без тях как би съществувал днешният, изпълнен с информация, забързан свят? Как бихме живели без модерните си технологични удобства като смартфони, електрически тротинетки и скейтборди, електронна музика, електрически четки за зъби, кафемашини и куп други уреди? Светът ни не би бил същият!

Аз съм преподавател по биология и география, работя в училище. Науката е част от моята работа. Обичам я! А какво е биологията без научни изследвания на миниатюрния свят от безкрайни на брой клетки, които изграждат нашите тела? Как бихме могли да научим за тях без технологични открития като микроскоп? Дори не би съществувала като наука, каквато познаваме днес биологията. Замислям се, че доста от науките в днешно време не биха били същите, ако нямаше технически прогрес. Биологията щеше да бъде само описателна на видимото за човешкото око, географията би могла да отбележи напредък след много повече време на изследване и картографиране, отколкото е необходимо сега, астрономията би се уповавала основно на догадки, скици и рисунки на учени и техните предположения за съществуващото. Нашият свят би бил невъзможен такъв, какъвто го познаваме сега.

Технологията е прогресът на човечеството. Технологията е нашето развитие днес. Технологията е нашето бъдеще.


РЕКЛАМА:

***

А какво би било това бъдеще?

Свят изпълнен с машини, движещи все повече живота ни. Свят, в който замърсяването ще бъде в историята с помощта на нанороботи, програмирани да почистват след нас. Свят на все по-малко физически травми и болести, сполетяващи хората, благодарение на същите нанороботи в нашите тела, които, попаднали в кръвта, поправят всяка промяна, всяка щета. Свят на роботи, помагащи на всеки човек с ежедневната му, скучна работа. Свят, изтъкан от машини, програмиран да ни бъде в услуга. Така погледнато бъдещето ни изглежда светло и перфектно.

Но дали това ще ни бъде достатъчно?


Европейска нощ на учените 2022 г.: