„Ratio на тъмно“ изключва светлините, за да ви срещне с хора, за които тъмнината е ежедневие

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

На следващото събитие на Ratio публиката ще научи какво значи да си сляп и какво казва медицината за това състояние .

Зрението е основното сетиво, на което разчитаме. То е ежедневен спътник, чиято стойност често не осъзнаваме. Но какво се случва, когато го загубим или по рождение никога не сме си служили с него?  Как изглежда светът без цветове, форми, светлина или сенки?

Събитието „Ratio на тъмно“ на 26 февруари ще се опита както да отговори на тези въпроси, така и да рестартира сетивата на публиката. Гостите на събитието ще могат за кратко да вкусят тъмнината, за да разберат как се усеща светът в този формат.

На сцената ще се качат хора, за които тъмнината е ежедневие.  Панчо Карамански и Елиза Петрова ще разкажат за това какво е да живееш като незрящ. Те ще споделят как се справят в ежедневието си и как новите технологии могат да им помогнат да компенсират липсата на зрение.


РЕКЛАМА:

***

Към тях ще се присъедини д-р Калина Илиева, офталмолог. Д-р Илиева ще разкаже как виждаме, какво е устройството на зрителния апарат и какво се случва с мозъка и очите ни, когато загубим зрението си.  На цената ще бъде и Ивелина Ватева, преподавател в специализираното училище за незрящи в София. Тя ще сподели какви са спецификите и предизвикателствата при обучение на слепи деца.

Гостите на събитието ще могат да разгледат учебници, с които се обучават незрящи, както и да погледнат през специализирани очила, които симулират различни зрителни заболявания. Екипът  на Tenebris, първият тъмен ресторант в България, ще се погрижи гостите да се ориентират в тъмнината, както и да опитат по нещо вкусно по време на събитието. Петко Желязов ще модерира дискусията и ще задава въпросите, които в много други случаи биха се считали за неудобни.

„Ratio на тъмноще се състои на 26.02.2019 от 20:00 в City Stage. Събитието се организира от Ratio съвместно с тъмен ресторант Tenebris. Билетите за събитието могат да бъдат закупени на сайта на Ratio, а събраните средства  ще бъдат дарени за инициативи за подпомагане на обучението и квалификацията на незрящи.