В ранната Вселена е имало около десет пъти повече галактики, като Млечния път, отколкото смятахме досега


Сп. Българска Наука, брой 163 (март 2023 г.):

***

 

Това космическо прозрение идва след първите разучавания на изображенията, снети от най-новия космически телескоп на НАСА, Джеймс Уеб. Един от авторите им, проф. Кристофър Конселис от Университета в Манчестър, Обединеното кралство, споделя, че Уеб е успял „да приближи изображението чак до Ранната Вселена“. Това даде по-дълбоко разбиране за обекти в космоса, „за които знаехме, че съществуват, но не ни беше ясно как и кога са се образували“. Спиралните галактики доминират „галактическата популация“ в днешно време“, поясни изследователят. „Нашата галактика е спирална, Андромеда, най-близката ни съседка на 2.5 милиона светлинни години от нас, също. Три-четвърти от близките галактики са спирални, но досега се смяташе, че са се сформирали късно в периода на развитие на Вселената“, сподели той пред BBC News. 

Така се смяташе поне преди космическият телескоп Джеймс Уеб да даде на астрофизиците поглед толкова далеч във времето. Проучването, което предстои тепърва да бъде разгледано от други учени в областта, използва първата публикувана снимка на телескопа. 

Изображението показва на преден план клъстер от галактики, наречен SMACS 0723. Гравитацията на тази огромна маса от обекти усилва светлината на галактиките на заден фон, в далечната Вселена, правейки ги видими за първи път. Някои от тях са съществували около 600 милиона години след Големия Взрив. Уеб е способен със своите 6.5 м широко златно огледало и супер чувствителни инфрачервени инструменти да разпознае формите на галактиките и да ги преброи.


Разбери повече за БГ Наука:

***

„Знаехме, че ще видим неща, които Хъбъл не успя. Но в този случай виждаме нещата по-различно“ – сподели проф. Конселис, който представи част от откритията на 23 юли, събота, на фестивала „Bluedot“ в обсерваторията „Джодрел Банк“ в Чешир, Англия. 

Вселената е на около 13.8 милиарда години, така че изображенията, които Джеймс Уеб заснема, са моментни отрязъци от процесите, които са формирали звездите и планетите дълго преди тези в нашата галактика да дойдат на бял свят. 

„Това са процесите, които трябва да разберем, ако искаме да разберем произхода си“ – казва проф. Конселис. „Това може би ще се превърне в най-важният телескоп изобщо“ – добавя той. „Или поне най-важният след този на Галилео“.

Джеймс Уеб е продукт на общи усилия между американската, европейската и канадската космически агенции, с НАСА на лидерското място.

Източник: Мария Проданова
Източник: www.bbc.com


ВИДЕО: Какво е БГ Наука?

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Сп. Българска Наука, брой 162: