Ръководителят на XXVI Национална Антарктическа Експедиция се завръща утре

Отляво надясно: д-р Мариано Мемоли, Гергана Лаптева, д-р Алберт Юберас, проф. Христо Пимпирев и посланик Андрей Техов
Отляво надясно: д-р Мариано Мемоли, Гергана Лаптева, д-р Алберт Юберас, проф. Христо Пимпирев и посланик Андрей Техов

Утре с полет от Рим се завръща Ръководителят на 26-та Национална Антарктическа Експедиция и Директор на Българския Антарктически Институт проф. дн Христо Пимпирев. Заедно с него се прибират в България и лекарят-дерматолог чл.-кор. проф. Николай Цанков, логистиците Драгомир Матеев и Христо Михайловски, кинооператорът Румен Василев и топ-репортерът от Нова телевизия Живко Константинов.

Ден преди да отпътува от Буенос Айрес, проф. Пимпирев представи пред наши сънародници и аржентинската антарктическа общност новата си книга “Антарктика – Студеният Юг“. Паралелно Гергана Лаптева представи алманаха на старинни карти на ледения континент  – „Антарктида – Непознатата южна земя“, съставен в съавторство с  проф. Пимпирев и проф. Любомир Иванов.

Двете книги, също така, бяха посрещнати с изключителен интерес и високо оценени, както от ветерани, така и от действащи изследователи на Антарктика от Аржентина и Уругвай, между които и Изпълнителния секретар на Организацията на държавите от Антарктическия договор Алберт Юберас и дългогодишния директор на Аржентинската антарктическа програма д-р Мариано Мемоли!

Събитието, организирано съвместно с посолството ни в Буенос Айрес и Асоциацията на българите в Аржентина, бе открито от Н.пр. Андрей Техов – посланик на РБългария в Аржентина.  То  протече  в непринудена атмосфера, като авторите отговориха на многобройни въпроси и споделиха лични преживявания.


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***