Рак на панкреаса – откритие предлага ново възможно лечение

 

Превел: Тихомир  Георгиев

            Малки частици, които могат да  пренасят медикаменти и да уцелват ракови клетки могат да предложат надежда за  лечение на хората с рак на панкреаса.
  Новото изследване, което ще бъде  представено през ноември на Годишната среща на Американската асоциация на  учените-фармацевти (ААУФ) в Лос Анджелис, описва проникващи в тумора  микрочастици (ПТМ), които са създадени специално, за да преминават през трудни  за илфиртриране бариери и да доставят лекарства по-ефективно и по-ефикасно,  отколкото при обичайната химиотерапия, при която лекарствата се инжектират  венозно.
  Според д-р Джеси Л. С. Оу, фармацевт, член на ААУФ и елитен  професор в Щатския университет на Охайо, ПТМ са създадени за лечение на ракови  заболявания в коремната кухина. Всяка година само в САЩ се регистрират над 250  000 нови случая на рак на органите в коремната кухина, включително панкреаса. „Раковите клетки в панкреаса са обградени от  специализирани клетки, които ги предпазват от химиотерапия” обяснава д-р  Оу. „Нашата цел е да използваме ПТМ, за  да преминем през тази бариера и успешно да пренесем медикаментите до туморните  клетки, нещо, което понастоящем е голямото препятствие, пред което са изправени  медиците при лечение на рак на панкреаса.”
  Според Американското раково  дружество ракът на панкреаса е на четвърто място сред раковите заболявания в  САЩ, като над 80% от 38 000 пациенти с тази болест умират до една година след  поставянето на диагнозата.
  Д-р Оу, която е също и сред  създателите на Оптимум Терапютикс ООД, компанията, която се занимава с клиничните тестове, обяснява, че ПТМ отделят нещо, наречено от  учените „умна бомба” от медикаменти за да създадат дупки в тумора, така че ПТМ  да достигнат туморните клетки. След като попаднат в тумора, ПТМ бавно отделят  медикаментите в рамките на няколко седмици, така че да повлияят и на бързо, и  на бавно растящите тумори. Понеже ПТМ са направени така, че да се придвижат и  достигнат туморите, без да бъдат засегнати от лимфната система, те могат да  останат в коремната кухина по-дълго време и да пренасят медикаменти с висока  концентрация до органите засегнати от рака. Тази двустепенна медикаментозна  атака е уникална в лечението на рака на панкреаса.
  Само една доза лекарства пренасяни с  ПТМ е толкова ефективно колкото многократни химиотерапевтични инжекции, ПТМ  причиняват по-малка токсичност, което ги прави по-безопасни от стандартната  терапия. „Основавайки се на окуражаващите  резултати при мишки с импланти с човешки рак на панкреаса, ние сме умерени  оптимисти, че ПТМ могат да донесат полза за пациенти с това заболяване” казва д-р Зе Лу, ръководител на изследването. „ПТМ могат да бъдат полезни специално при пациенти в последните стадии  на заболяването.” Според д-р Лу изследователите работят над ПТМ повече от  10 години и очакват да получат одобрение от Агенцията по храните и  медикаментите за тестване на ПТМ върху пациенти през 2010 г. Изследователите  работят заедно с лекари от Медицинския университет на Южна Каролина, които  вярват, че има потенциал в използването на ПТМ освен за лечение на пациенти с  перитонеални метастази, но и за намаляване на размерите на туморите, за да може  да се извърши операция.

По материали предоставени от Американската асоциация  на учените-фармацевти
  Източник:  ScienceDaily

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091102171609.htm


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: