Радиоактивно датиране в Иверия разкрива най-старите пещерни рисунки в Европа

120614142840.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/120614142840.jpgРисунки от палеолита открити в пещера Ел Кастило (El Castillo) в северна Испания датират  поне  от преди 40 800 години – правейки ги най-старото в Европа пещерно изкуство откривано до сега, според ново изследване публикувано на 14-ти Юни в Science.

Изследователския екип е бил ръководен от Университета на Бристол (University of Bristol) както и д-р Пол Петит от катедрата по археология към Университета на Шефийлд (Dr Paul Pettitt , University of Sheffield) известен експерт в областта на пещерното изкуство. Тяхната работа разкрила, че практиката в Европа на пещерно рисуване е започнала 10 хиляди години по-рано отколкото се е мислило преди, което означава че рисунките или са създадени от първите анатомично модерни хора в Европа или може би от Неандерталци.

Общо 50 рисунки в 11 пещери в северна Испания, включително обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО, Ел Кастило и Тито Бустило (пещера в Рибадесела, Испания), са били датирани от екипа събран от Обединеното Кралство, Испания и Португалия, и ръководен от д-р Алистар Пайк (Dr Alistair Pike) от Университета в Бристол.

www.sciencedaily.com


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***