„Racetrack” магнетична памет 100,000 пъти по-бърз

 

  http://image.nauka.bg/news/tech/racetrack.jpg

Представете си компютър оборудван с памет 100,000 пъти по-бърза и изискваща по-малко енергия от сегашните твърди дискове. Проф. Матиас Клауи от Йcole Polytechnique Fйdйrale de Lausanne работи върху нов тип памет „Racetrack”, магнетична памет, която може да направи такъв компютър възможен в близкото бъдеще.
Ядосан от дългото време нужно на компютърът да стартира, Клауи започнал да мисли за алтернатива. Твърдите дискове са евтини и събират огромно количество информация, но са бавни, всеки път когато се включва един компютър 2-3 минути са загубени в прехвърляне на информация от твърдия диск към RAM паметта. Глобалната загуба е загуба на продуктивност и консумация на енергия се равнява на стотици милиони долари – всеки ден.

Като изпитаната видео касета, предложеното решение включва данните да се записват на магнитна лента. Но приликите спират до тук; в тази система лентата ще бъде никело-железен нанопроводник, милион пъти по- малка от обикновена лента. И за разлика от магнитната видеокасета, в тази система няма механични движения. Битовете информация запазена в проводника просто се размества в самия проводник , чрез поляризиран поток,  стигащ скорости от няколко стотици метра за секунда. Все едно да прегледаш цяла видео касета за по-малко от секунда.

www.sciencedaily.com
Превод: Боян Василев


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***